Reagerer på ulik støymåling

Fylkesutvalget i Sør-Trøndelag reagerer på at Bodø favoriseres i støymålingene når den nye kampflybasen utredes. Ørland i Sør-Trøndelag kom likevel best ut i målingen.

 

Et konkret poeng som trekkes fram er at det i støyberegningene for Bodø er lagt inn en 30 graders sving som skal redusere støyen. « Det er oppsiktsvekkende når (...) en slik løsning ikke blir vurdert på Ørland, selv om dette åpenbart lar seg gjøre,» heter det i den enstemmige høringsuttalelsen fra fylkeskommunen.

I en pressemelding fra fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Trøndelag omtales forskjellsbehandlingen som «svært alvorlig», selv om Ørland altså likevel kom best ut av støymålingene. Når de samme ekspertene beregner støyen på nytt med like forutsetninger for begge basekandidatene, går resultatet enda tydeligere i Ørlands favør.

Støymålingen er en del av en utredning fra Forsvarsdepartementet om hvor basen for de nye kampflyene skal ligge. Det nye F-35-flyet – også kjent som Joint Strike Fighter eller JSF – bråker mer enn dagens F-16, og støy er derfor et viktig element i vurderingen.

Da rapporten ble lagt fram i mars, pekte en delt løsning mellom Bodø og Ørland seg ut som den beste løsningen. Forsvarssjef Harald Sunde har derimot sagt at han ønsker seg én base. Ørland er i så fall det rimeligste alternativet av de to. Også Evenes ble vurdert i utredningen.