Holdes arkitektene for narr?

Bare halvparten av vinnerutkastene i arkitektkonkurranser de siste 15 årene her i landet blir realisert viser tall fra NRK. Vi synes dette er et nytt eksempel på politikernes ansvarsfraskrivelse og elendige handlekraft. Vi tror nemlig at mange arktitektkonkurranser blir satt i gang kun for at noen politikere skal vinne tid. Innerst inne vet mange av dem at prosjektene aldri blir bygget.

 

Det å delta i slike konkurranser er slett ikke gratis. Det koster masse penger – og masse slit.Selvsagt kan man få en viss ære om man vinner, men æren kan være dyrekjøpt. Vi har en rekke eksempler på det. Mange arkitektkontor vinner mye, men det blir lite konkrete prosjekter av det.

Det er opplagt på tide at noen tar fatt i denne problemstillingen. Kanskje terskelen for å starte slike konkurransder burde være større – og kanskje burde det også ligge noen garantier i bunn.

Vi har stor tro på at arkitektkonkurranser kan bringe frem spennende tanker, men det er selvsagt bittert for dem som deltar når utkastene kun blir vist frem på en utstilling. Både vi og arkitektene ser at det kommer noen konkrete byggverk ut fra alle tegninger og planer.

Skjerp dere – politikere!