Brannofre flest dør i boligbranner

85 prosent av alle brannofre her i landet mister livet i boligbranner. Forebyggende innsats de siste årene har ikke klart å redusere antallet.

 

Norsk brannvernforening krever nå at myndighetene iverksetter nye tiltak for å få ned det store antallet som dør i branner. 645 personer har mistet livet i brann i Norge de siste ti årene.

Boligtilsyn

Norsk brannvernforening mener at myndighetene må etablere en ordning for boligtilsyn som er målrettet mot særskilte risikogrupper. Blant særskilte risikogrupper peker de på eldre personer over 70 år, personer med redusert boevne, minoritetsspråklige og gjestearbeidere fra land med en annerledes sikkerhetskultur enn den norske.

– Vi har lenge vært klar over at de fleste dødsbrannene forekommer i boliger. Derfor driver vi også mye informasjonsarbeid for å redusere antall boligbranner. Samtidig må vi erkjenne at den forebyggende innsatsen ikke har medført reduksjon i antall omkomne de senere årene, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Erfaring fra andre land

Boligtilsyn basert på samarbeid mellom brann- og feiervesen og lokalt eltilsyn har allerede vært gjennomført i flere kommuner i Hallingdal med positive resultater. I Merseyside i Storbritannia har man gått enda lenger i samarbeid på tvers av etatsgrenser. Der har man innført boligtilsyn hos særskilte risikogrupper i samarbeid mellom brannvesen, helse- og omsorgsarbeidere og spesialister på minoritetsspråklige kulturer.

– Merseyside-prosjektet viser at boligtilsyn med fokus på særskilte risikogrupper er svært effektivt, sier Kalheim.

Stortingsmelding

Det er nå ett år siden regjeringen la fram Stortingsmelding nr. 35 om brannsikkerhet. Der ble det blant annet bebudet en gjennomgang av brannsikkerheten til særskilte risikogrupper i ordinære boliger og omsorgsboliger.

– Vi venter fortsatt på at dette arbeidet skal komme i gang. At det haster viser dødsbrannstatistikken for første kvartal i år, hvor 16 av 19 omkomne i brann tilhørte risikogruppen «personer over 70 år», fremholder Kalheim.