Ras og flom skaper trøbbel i nord

Snøskred, jord- og steinras samt flomdigre elver med isgang har preget helgen i Nordland, Troms og Finnmark. Både Nordlandsbanen og E6 måtte gi tapt mot naturkreftene.

De siste dagene har det vært rene sommertemperaturer nordpå, noe som virkelig har satt fart på snøsmeltingen.

Politiet i Troms alene har det siste døgnet mottatt nærmere 50 meldinger om snø-, is- og jordskred.

E6 var søndag kveld sperret ved Kåfjord i Troms på grunn av et steinras.

– Veien vil ikke bli åpnet i dag, opplyste operatør Gun Aaserudhagen i Statens vegvesen til NTB.

Tidligere på dagen var E6 stengt også Lønsdal i Saltdal. Her var det et jordskred som sperret veibanen.

Ved Lønsdal var det ikke bare veitrafikken som var rammet. Jordras har gravd ut grunnen under jernbaneskinnene, og skinnegangen til Nordlandsbanen henger derfor i løse i luften, melder NRK.

Det har også gått flere andre ras på jernbanestrekningen mellom Dunderland og Rognan. Ifølge Jernbaneverket vil det ta flere dager før strekningen igjen kan åpnes for trafikk.

Biler tatt av flom

Sent lørdag kveld ble flere personbiler tatt av vannmassene da Kvibyelva nord for Alta i Finnmark flommet over. Ingen personer ble skadd. Elva la igjen masse is på E6, som var stengt i noen timer etterpå.

I Målselv i Troms frykter Statens vegvesen at ismasser fra elva skal ta med seg en bru over E6. Det vurderes om ismassene skal sprenges, og sprengningseksperter fra Forsvaret er kalt inn, melder TV 2.

Ved Bjerkvik i Nordland ble en hytte søndag kveld tatt av et ras som besto av vann, is og snø. Ingen kom til skade, men bare fundamentet står igjen av hytta, ifølge Midtre Hålogaland politidistrikt.

Fortsatt flom- og skredfare

Det er fare for at flom- og rasproblemene vil fortsette også i dagene fremover:

– I Nordland og Troms vil det holde seg varmt til og med 17. mai. I Finnmark vil det være varmt til og med 18. mai. Så lenge det holder seg varmt, vil snøsmeltingen fortsette, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholdt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Ytterligere snøsmelting, vannføringsøkning og skredfare kan dermed ventes i både Finnmark, Nordland og Troms, ifølge NVE. Spesielt utsatt er små og mellomstore vassdrag.

– Man bør følge med om man bor utsatt til, sier Langsholdt.

Ekstrem snøskredfare

Politiet på Helgeland melder om ekstrem snøskredfare i fjellet. Samtidig er smeltevann i store mengder på vei ned fjellsidene, og politiet advarer folk mot å gå å i fjellet.

– Det har gått utrolig mange ras i fjellet, sier operasjonsleder Egil Pettersen til NTB.

Ett av skredene på Helgeland var nær med å ta med seg et følge på tre personer og ti hunder. Skredet gikk i Børgefjell i Hattfjelldal søndag ettermiddag.

En ringerunde NTB har foretatt søndag kveld bekrefter at politidistriktene nordpå, Østfinnmark unntatt, har hendene fulle med å skred- og flomrelaterte oppgaver. Det er ikke kommet inn melding om personskade som følge av problemene.

Evakuert

21 personer var søndag fortsatt evakuert etter at det gikk et stort skred ved Beisfjord i Nordland lørdag kveld.

Veien inn til tettstedet Beisfjord vil trolig være stengt i mange dager, opplyser rådmann Wiggo Lauritzen i Narvik kommune.