Vil vite hva Giske mener om eierskap

Opposisjonen ber næringsminister Trond Giske (Ap) redegjøre for hva han mener om statlig eierskap i en ny melding til Stortinget.

– Giske har et annet og mindre katolsk syn på statlig eierskap enn det som framgår i dagens eierskapsmelding. Det er i og for seg positivt, men han må konkretisere den nye politikken i en ny melding til Stortinget, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten til NTB.

Sammen med Fremskrittspartiet og Venstre har han fremmet et representantforslag om saken. Forslagsstillerne mener Giske har kommet med nye signaler om eierskap, og viser blant annet til statens nedsalg i Hydro i forbindelse med oppkjøpet av aluminiumsvirksomheten til brasilianske Vale.

– Selv om vi har en eierskapsmelding og klare føringer fra Stortinget, må vi ha en avslappet, pragmatisk og fleksibel holdning til dette. Når gode anledninger byr seg, må vi slå til, selv om vi ønsker å opprettholde et sterkt statlig eierskap, sier næringsminister Trond Giske til NTB.

Ny eierskapsmelding

– Den forrige eierskapsmeldingen som kom i 2007 er utdatert. Vi trenger en ny, som tar opp i seg statsrådens uttalelser om taktskifte i den statlige eierskapsforvaltningen, sier Flåtten.

– Når statsråden sier og gjør noe annet enn det som står nedfelt i meldingen, er det ikke rart om ledelsen i statlige selskaper stiller spørsmål ved hvilke retningslinjer de egentlig skal styre etter, mener han.

Flåtten merket seg at SVs næringspolitiske talsmann Alf E. Holmelid overfor NTB tidligere i uken slo fast at arbeidet med en ny eierskapsmelding skulle begynne i høst og at det var håp om å få den forelagt Stortinget neste vår.

– Det var helt nytt for meg. Men det er helt andre grunner til at SV vil ha en ny melding, sier Flåtten.

I motsetning til Høyre, Frp og Venstre ønsker SV nemlig et mer aktivt eierskap, ikke minst for å få en slutt på Statoils omstridte oljesandprosjekt i Canada.

– Vi jobber for å gi dokumentet en tydelig miljøstrategi som gjør det opplagt at kontrakter som dette ikke må inngås, sa Holmelid til NTB mandag.

Vil selge SAS

– Det er opplagt en dragkamp innad i den rødgrønne regjeringen om eierskapspolitikken. Nedsalget i Hydro var ikke like populært hos alle, sier Flåtten og viser til LOs krav økte statlige eierandeler i det tradisjonsrike industriselskapet.

Selv håper opposisjonspartiene på helt andre signaler i en ny eierskapsmelding, og ber regjeringen vurdere å selge seg ut av SAS, Flytoget og Cermaq.

– Vi må ha nasjonalt eierskap til strategisk viktige bedrifter, men Norge mangler en samlet politikk på dette området. Statens eierandel varierer kraftig fra selskap til selskap, sier Flåtten og viser til at staten eier 34 prosent av DnB NOR og 67 prosent av Statoil.

I Soria Moria II varsler regjeringen en ny eierskapsmelding som skal følge opp kravene i dagens melding til etikk, miljø og lederlønn. Næringsministeren vil imidlertid ikke si når den nye meldingen kommer, ikke engang om det vil skje i denne stortingsperioden.

– Det er ikke satt noen tidsplan, men vi har sagt at det er fornuftig med en gjennomgang av eierskapspolitikken med jevne mellomrom, sier Giske.