Har dumpet 23 tonn kjemikalier i laksefjord

Bedriften Sydvaranger Gruve AS har hittil i år dumpet til sammen 23 tonn kjemikalier i den nasjonale laksefjorden Bøkfjorden i Finnmark.

 

Bedriften startet i fjor høst med produksjon av jernmalmkonsentrat. Den gjenåpnede gruva har testet og brukt kjemikalier som er i strid med utslippstillatelsen, skriver FiskeribladetFiskaren.

Et av stoffene, Drimax 1235, er ikke testet for giftighet og nedbrytbarhet, mens stoffet Magnafloc LT37 ikke er testet for nedbrytbarhet, ifølge stoffenes produsenter.

– Ingen fare

Men bedriften mener den har fulgt utslippstillatelsen.

– Vår vurdering er at det ikke er fare for forurensning ved endret bruk av flokkuleringsmiddelet Magnafloc, opplyser teknisk direktør Per Helge Høgaas i Sydvaranger Gruve AS.

Han bekrefter at bedriften hittil i år har dumpet 18 tonn salpetersyre, 1 tonn Drimax 1235 og 4 tonn Magnafloc LT 37 i Bøkfjorden.

Kritiserer myndighetene

Eksperter er ikke fornøyd med praksisen.

Økotoksikolog Sonnich Meier ved Havforskningsinstituttet i Bergen mener det er merkelig at gruva kan slippe ut disse kjemikaliene.

Fiskerijurist Peter Ørebech ved Universitetet i Tromsø mener utslippene er en sak for Økokrim og Riksrevisjonen. Han mener at Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) ikke har gjort jobben sin.

– Klif har et ansvar siden det er de som har gitt utslippstillatelsen, sier Ørebech. Han legger ansvaret på regjeringen og miljøvernminister Erik Solheim (SV). Solheim har ikke vært tilgjengelig for kommentar, og Miljøverndepartementet viser til at Klif har ansvaret.

Seksjonssjef Harald Sørby i Klif sier at direktoratet hittil ikke har vært på tilsynsbesøk hos Sydvaranger Gruve. Det er bedriftens ansvar å følge vilkårene, forklarer han.

Miljøkritikk

Heller ikke miljøvernerne mener det kan være riktig at bedriften kan slippe ut kjemikaliene.

– Hvis bedriften står bak ulovlige giftutslipp i fjorden, og Klima- og forurensningsdirektoratet har kjent til forholdet uten å gripe inn, kan det karakteriseres som miljøkriminalitet fra begge partenes side. Da bør begge parter anmeldes, sier Gunnar Reinholdtsen i Naturvernforbundet i Sør-Varanger.

Natur og Ungdom vurderer å anmelde bedriften.

– Det ser ut til at Sydvaranger Gruve AS bedriver grov miljøkriminalitet i Bøkfjorden. Vi er svært bekymret for hvilke konsekvenser dette vil ha for miljøet i fjorden, og vil se nærmere på saken for å vurdere en anmeldelse, sier Natur og Ungdoms leder Ola Skalvik Elvevold.

Sydvaranger Gruve AS har søkt om lov til å slippe ut 250 tonn årlig av stoffet Lilaflot. Søknaden har vært til behandling hos Klif i et år. Søknaden er ikke konsekvensutredet.