Dokumentert sikkerhetsopplæring av arbeidsutstyr

I 2008 ble det besluttet å gjennomføre en full revisjon av opplegget for dokumentert sikkerhetsopplæring av arbeidsutstyr benyttet innen byggenæringen. Dette arbeidet er nå i full gang.

I regi av BNL gjennomførte partene i arbeidslivet i 1999 en risikovurdering av maskiner og utstyr benyttet innen bygge- og anleggsnæringen som anbefales underlagt krav om dokumentert sikkerhetsopplæring. Undervisningsmateriell til denne opplæringen er tilgjengelig fra Byggenæringens Forlag og det har satt standard og vært retningsgivende for all dokumentert sikkerhetsopplæring innen bygg og anlegg.

Det er besluttet å gjennomføre en full revisjon av opplegget for dokumentert sikkerhetsopplæring av arbeidsutstyr.

Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg har sammen med BNL igangsatt dette arbeidet.

Målene for arbeidet er:

* Kategorisering av arbeidsutstyr hvor det anbefales dokumentert sikkerhetsopplæring

* Opplæringsmateriell og instruktørveiledning

* Dokumentasjonsordning

Arbeidsgiveren har en lovpålagt plikt til å gjennomføre en risikovurdering av arbeidsutstyret som brukes i virksomheten, samt sikre at de som bruker arbeidsutstyret har fått relevant og tilstrekkelig opplæring. Dette sikkerhetsarbeidet er viktig for alle partene i næringslivet, derfor er både Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund med i dette arbeidet sammen med EBA, BNL – herunder Norsk Utleieforening - og MEF. Prosjektet finansieres av Fondet for regionale verneombud og gjennom egeninnsats fra samarbeidspartene.

Arbeidstilsynet holdes orientert om arbeidet og møter i styringsgruppens møter ved behov. Revisjonsarbeidet ble startet høsten 2009 og pågår fram til september 2011.

Prosjektleder er Lene Jønsson (EBA).