Skriver ny lærebok i drift og vedlikehold

Rundt 20 fagpersoner fra Statens vegvesen, kommuner, entreprenører og NTNU/SINTEF skal fram mot sommeren skrive hver sine bidrag til en ny lærebok i drift og vedlikehold.

- Mange av lærebøkene og kompendiesamlingene som finnes i dag er fra 1980- og 1990-tallet. Det betyr ikke at det undervises i gammelt lærestoff i dag, men at den enkelte foreleser må oppdatere stoffet. Hensikten med denne læreboka er å samle og oppdatere lærestoff slik at studentene går ut med lik kunnskap uavhengig av studiested, forteller Joralf Aurstad som leder Delprosjekt Opplæring i Statens vegvesens FoU-program Kompetanseutvikling drift og vedlikehold.

Læreboka lages primært for bruk på høyskoler og NTNU. Den skal også kunne brukes som grunnlag for utarbeiding av lærestoff ved tekniske fagskoler og videre­gående skoler (VG2).

- Initiativet har blitt meget godt mottatt av utdanningsinstitusjonene, forteller Aurstad.

Ved å samle drift- og vedlikeholdsstoff synliggjøres kompleksiteten innenfor fagfeltet. Læreboka blir en introduksjon som skal gi studentene en felles forståelse av ulike problemstillinger. Boka vil omfatte alt fra standarder og kontraktsformer til drenering, vegdekker, grøntskjøtsel, vinterdrift og skilting, det vil si alle fagområder man kommer borti når man skal drift og vedlikeholde en veg.

– Forhåpentligvis vil boka også være et positivt tiltak med tanke på rekruttering. Skal vi trekke flere til vegfagene er godt og oppdatert læremateriell en forutsetning, sier Aurstad.

Boka skal etter planen være ferdig i løpet av 2010.