Konsesjon til to vindkraftverk og to vannkraftverk

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt konsesjon til to vindkraftverk i Hå i Rogaland og to vannkraftverk i Hemnes i Nordland.

Det er Friestad og Royrmyrå vindkraftverk i Hå kommune som har fått konsesjon. Samlet vil de to kraftverkene produsere om lag 13 GWh, tilsvarende det årlige forbruket til rundt 650 husstander. NVE mener produksjonsforholdene i disse prosjektene er meget gode, og at det vil bli positive økonomiske virkninger og økt sysselsetting. Negative virkninger på landskap, friluftsliv og kulturminner regnes for små etter NVEs vurderinger.

De to kraftverkene som har fått konsesjon i Nordland ligger i nordenden av Røssvatnet i Hemnes kommune. Kraftverkene Bessedøra og Stekvasselv vil samlet gi en årlig produksjon på om lag 25,6 GWh. Dette tilsvarer den årlige strømbruken til om lag 1.230 husstander.

NVE påpeker at utbyggingene i Hemnes vil gi noen negative innvirkninger på blant annet landskap og friluftsliv i området, men mener inngrepene blir avgrenset i tilstrekkelig grad.

En tredje søknad fra Spjeltfjell kraftverk om vannkraftverk i Hemnes i Nordland fikk avslag. Dette prosjektet var planlagt å få en installert effekt på 5 MW og en årlig produksjon på om lag 22,6 GWh. NVE mener prosjektet ville ha gitt for negative konsekvenser i naturen.