Tid for TIMEOUT

Det synes å være anarki i miljøargumentasjonen for bygg og debatten er farget av næringspolitiske partsinnlegg med svært lite fokus på helhetlige løsninger.

Jan Eldegard

Prosjektleder byggutengrenser.no

I en fragmentert bransje er det heller ikke noen som helt greier å bære hatten som samlende miljøpådriver. BNL forsøker så godt de kan å samkjøre prosjektene men det synes som om motivasjonen for tverrfaglig samarbeid er skrantende blant de mange materialbransjene.

Enkeltspillere kjører sitt eget løp og jeg mener det er på høy tid at vi tar en kort pause for å sikre at alle går i retning av de gode og optimale løsningene. Hadde byggebransjens miljøarbeid vært et lagspill hadde nok lagledelsen gitt signal om en timeout for lenge siden.

Miljøutfordringer- mer enn klimautslipp

Klimautslipp fra produksjon av enkeltmaterialer synes nå å ha blitt hovedfokus men dette er kun en liten del av miljøutfordringen vi står overfor. Fessesoppgaven for oss i byggebransjen blir å kombinere disse egenskapene med et godt innemiljø for brukerne, eliminere bruken av miljøgifter, redusere avfallsmengder og unngå fuktskader og dyre byggfeil.

Samtidig skal vi bygge for lang levetid, gjerne 100 år slik at vi bygger noe vi har råd til å vedlikeholde. Det etterslepet vi i dag har på vedlikehold av offentlige bygg, veier, jernbane og annen infrastruktur viser tydelig at vi til nå har hatt altfor lite fokus på riktige valg for å oppnå tilstrekkelig lang levetid. RIFs rapport ”State of the nation” som ble presentert til Byggedagene nå i mars gir et skremmende bilde på hva kortsiktig tenkning og mangel på byggepolitikk vil innebære. Et helt statsbudsjett på rehabilitering av disse viktige delene av samfunnet er selvfølgelig ikke bærekraftig og det er nå vi må legge om kursen.

Ikke glem sikkerhet

Jeg tør heller ikke ta helt inn over meg hva en ensidig fokus på klimautslipp fra råvareproduksjon kan føre til for brannsikkerheten i bygg. Jeg ser at det lanseres høybygg i tre der motivasjonen synes å ligge i hvor mye karbon som kan bygges inn i konstruksjonen. Med den siste tids erfaringer med gjeldende vedlikeholdspraksis, er det svært stor sannsynlighet for at sprinkleranlegg ikke vil fungere og vi vil da sitte med et stort sikkerhetsproblem. Personlig vil jeg være veldig betenkt dersom jeg måtte sjekke meg inn i et høyt hotell og legge meg til å sove på toppen av bålet. Jeg håper bare at de som tar ansvaret for slike konstruksjonsvalg også står der dersom ulykker skulle skje.

Miljøeffekter fra energibruk i bygg

Her i landet pågår det også en rar diskusjon rundt klimaeffekter av strømforbruk. Noen vil ha det til at vårt strømforbruk er basert på kun klimanøytral vannkraft og at vi ikke har klimautslipp koblet til dette. Ved å studere eksport/import statistikkene finner vil imidlertid at vår strøm i aller høyeste grad nå er koplet til det internasjonale nettet. Vi kan dermed ikke melde oss ut av den internasjonale debatten og vi må enes om en metodikk for hvordan vi regner om fra kWh til CO2-utslipp. På denne måten vil vi også kunne gjøre klimariktige beslutninger der vi balanserer klimautslipp fra byggefase med klimautslipp fra byggenes driftsfase.

Forbedringsprosesser er viktigst

Jeg mener at hovedfokus på forbedringsprosesser innen hver materialbransje er viktigere enn sammenligninger mellom ulik materialbruk i de enkelte konstruksjonsdelene. Hvorvidt den er laget i stål, tre, aluminium, betong eller mur viser seg å være av mindre betydning så lenge det skjer en vesentlig miljøforbedring på produkt og konseptutvikling fra år til år. Slike materialsammenligninger blir ofte helt meningsløse da man ikke tar hensyn til de ulike løsningenes levetid, vedlikeholdsbehov og egenskapene for hele bygget. I dagens situasjon bruker leverandørene mye ressurser på å framheve sine egne produkters gode egenskaper uten å fokusere så mye på hva som vil være den beste totalløsningen – noe som jo oftest er å kombinere produkter og materialer og bruke de på de områder der de er best egnet.

Vi trenger konsensus

Innkjøpskriteriene og leverandørvalgene må basere seg i enda større grad på å sammenligne epler og epler og ikke blande ulike materialer og funksjoner opp i en stor gryte. BNL har nå valgt å starte prosjektet KONSENSUS, nettopp for å avklare viktige felles prinsipper for miljøvurderinger – på kryss av materialbransjenes særinteresser. Det vi nå kan bidra til er å støtte opp under dette arbeidet og jobbe fram en god og omforent metodikk for riktige miljøvalg.

I denne sammenhengen er det viktig å inkludere miljøeffekter fra transport- både av personell og materialer. Det er ikke sikkert det er et godt miljøvalg å hente materialer fra den andres siden av jorden- selv om miljødata fra produksjon ser gunstige ut.

byggutengrenser.no representerer en stor del av mur- og betongbransjen og vi ønsker selvfølgelig å framheve gode løsninger med våre produkter. For å oppnå gode miljøbygg trenger vi imidlertid samlende krefter på tvers av materialgrupper, stortingsmeldinger og andre politiske utspill.

Så vi håper at Statsråd Navarsete nå kan gå inn som lagleder, be om en timeout og bring bredde i arbeidet med stortingsmeldingen om byggepolitikk. Da blir lagspillet bedre og publikum får mer for pengene.