Inviterer samferdselsbransjen til «BIM»-samarbeid

Under Novapoint Brukermøte i Tønsberg nylig tok både Vianova Systems, buildingSmart og sentrale aktører i samferdselsbransjen, sterkt til orde for et profesjonelt bransjesamarbeid for å komme frem til en åpen «BIM-løsning» for infrastruktur, på samme måte som innenfor bygg.

Vianova Systems samlet nærmere 300 deltagere på sitt Novapoint Brukermøte i Tønsberg 27-29 april. Det årlige brukermøtet betegnes som årets ingeniørtreff i kommune- og samferdselssektoren, og er derfor også ideell til å ta opp strategiske bransjespørsmål; som bransjetilpasset ByggInformasjonsModeller (BIM).

BIM for infrastruktur gjennomgangstema

Årets brukermøte var det 22. i rekken og var viktigere enn noen gang å delta på, i følge Vianova Systems. Bransjen er i stor endring. Tverrfaglig 3D-modellering og -samordning tvinger seg frem som prosjekteringsstandarden også her. Tilpasset BIM-teknologi for infrastruktur blir helt nødvendig. Nye arbeidsmetoder, -prosesser og samarbeidsformer overtar. Det er viktig å forberede seg.

Ny BIM-generasjon Novapoint

¯ Helt siden starten for over 20 år siden har det vært Vianovas visjon å hjelpe kundene med mest mulig komplette prosjekteringsverktøy, sa adm. dir. Merete Tøndel i sitt åpningsforedrag.

¯ Gjennom årene har Novapoint i så måte gått fra å være et prosjekteringsverktøy for veg tilpasset norske forhold, til å bli en omfattende og ledende internasjonal verktøykasse for planlegging og prosjektering av infrastruktur. En stor del av grunnen til denne suksessen er utvilsomt den innebygde modellorienterte metodikken, som vi nå utvikler videre i BIM-generasjonen av verktøykassen, uttrykte hun.

¯ Novapoint 19 DCM, basert på fjerde generasjon Quadri-modell: Denne vil bli en løsning der alle prosjekterende vil kunne jobbe mot én sentral Quadri-modell basert på samme modellrammeverk som Norges Vegdatabank (NVDB). Det blir et viktig steg i retning en integrert modellorientert arbeidsmetodikk, der samordningsmodellen både er i 3D, er intelligent og tilgjengelig. Med fokus på modellen er målsetningen å skape best mulig arbeidsprosesser og resultater, der Novapoint er et middel til forbedring av prosessen, sa Tøndel.

Behov for åpne utvekslingsformater

¯ Men bransjen trenger sårt et standardisert åpent og godt datautvekslingsformat, fortsatte hun.

¯ Det er avgjørende for bransjen som sådan, og viktig for oss som programvareleverandør. Mens byggsektoren har sitt IFC-format som fungerer bedre og bedre, har vi på samferdselssiden så langt LandXML og GML, der LandXML, sånn som vi ser det, nok er en kortsiktig løsning. Vi tror imidlertid en god langsiktig løsning kan baseres på GML, men vil heller ikke utelukke andre formater på sikt.

Vil ta lederrollen

¯ Som en ledende programvareleverandør innen infrastrukturprosjektering ønsker vi derfor å være proaktiv på dette området. Vi ønsker å bidra til en raskere utvikling av åpne standarder for bransjen, slik at alle aktører kan bli enda bedre og mer effektiv. Når vi for øvrig vet at norske og nordiske bransjeaktører også er internasjonalt ledende på dette feltet, har vi sammen muligheten til å ta lederrollen, også når det gjelder prosess- og metodeutviklingen.

Målsetningen om en åpen samordningsmodell må drive bransjen fremover, mener Vianova Systems, som også ønsker å sikre full åpenhet rundt fremtidens Novapoint. Neste generasjon på trappene, Novapoint 19 DCM, kommer blant annet derfor med et åpent API (programgrensesnitt) som hvem som helst av kan koble seg på. Dette er ikke en erstatning for åpne formater, men et tillegg, for nettopp å sikre maksimal åpenhet.

Maner til bransjesamarbeid

Merete Tøndel & Co ønsker å få med seg sentrale bransjeaktører i hele Norden i et profesjonelt utviklingsforum med tanke på å påskynde og forankre prosessen. Et slikt samarbeid vil alle kunne tjene på, mener hun, både programvareleverandører, planleggere, entreprenører og myndigheter.