Håp om rassikker Geiranger-tunnel

Turistbygda Geiranger setter sin lit til at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa hjelper til med en trygg helårsvei.

Den ene veien til Geiranger er stengt hver vinter. Den andre veien til bygda, fra Eidsdal på Sunnmøre til Geiranger, er ofte stengt av snøskred. Den siste vinteren har det vært riktig ille.

– Jeg skal ikke nekte for at det har vært veldig uforutsigbart i vinter, sier Sindre Mjelva som er 4.-generasjons eier og driver av Union Hotel i Geiranger.

Det er ikke lett å drive hotell når veien er stengt.

Helårsturisme
Om sommeren er Geiranger en maurtue med rundt 5.000 besøkende daglig. Om vinteren er det normalt svært stille. Da har bygdas 210 innbyggere stort sett fjorden og fjellene for seg selv.

Helårsturisme er målet til Geiranger. Sindre Mjelva mener at en forlenget tunnel til om lag 100 millioner kroner vil eliminere 90 prosent av skredfaren på strekningen Eidsdal-Geiranger.

Mandag møtte han og regiondirektør Torill Ytreberg i NHO Møre og Romsdal samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) for å diskutere dette spørsmålet. Ytreberg sier til NTB at de ble møtt på en positiv måte, men at det ikke ble lovet noe over bordet. Likevel ga besøket håp om en løsning.

Høyere opp
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa sier til NTB at hun har stor forståelse for at Geiranger bør få en sikker helårsvei. Hun viser til den verdensarvstatusen fjordlandskapet i Geiranger har fått og satsingen på helårsturisme.

– Mitt råd er å arbeide for å komme høyt opp på fylkeskommunens prioriteringsliste, for dette er en fylkesvei. Så skal vi ha en rullering av Nasjonal transportplan i 2013. Jeg utelukker ikke at det kommer en debatt om å øke den totale rassikringspotten i Norge etter en vinter der det har gått ras både på ventede og uventede steder, sier Kleppa.

Hun er enig med både NHO og Mjelva i at en forlenget, rassikker tunnel bør være på plass før 2019.

Det brukes nå 1 milliard kroner til rassikring i året, hvorav 500 millioner kroner per år går til fylkeskommunene.