Ingen stor askefare i Norge

Asken fra Eyjafjallajökull-vulkanen på Island vil bevege seg sørover det første døgnet, viser de siste spredningsberegningene.

– Vindretningen tilsier at vi ikke får noen føling med askeskyen i Skandinavia de to første døgnene fram til onsdag, sier Meteorologisk institutt til NTB.

Dersom vindretningen blir vestlig igjen, kan asken nok en gang komme inn over våre områder.

Mandag var det stort sett bare de aller vestligste områdene av Irland, Portugal og Spania som var merkbart berørt av asken. Ellers i Europa var det svært beskjedne registreringer.

Luftfartstilsynet opplyser at det mandag var restriksjoner for flytrafikken i Skottland, Portugal, Spania, Østerrike og på Kanariøyene.

Restriksjonene berørte også Stavanger lufthavn, Sola, men på en indirekte måte. Der ble det ekstra travelt mandag fordi flytrafikken over Atlanterhavet måtte holde en nordlig kurs og kom inn over luftrommet som overvåkes av Stavanger kontrollsentral.

Dette førte til økt press på kontrollsentralen, noe som igjen ga forsinkelser i flytrafikken mandag formiddag, skriver Aftenbladet.no.

Luftfartstilsynet opplyser til NTB at det ikke er noe i deres prognoser som tilsier at norsk luftrom skal komme inn under det som kalles sone 1 i løpet av mandag, det vil si soner der det ikke er tillatt å fly.

Luftfartstilsynet følger fortsatt utviklingen av vulkanasken fra Island nøye dag for dag.