Johnsen frykter eurokrise gir økt ledighet

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) frykter økt arbeidsledighet dersom eurokrisen trekker ut.

 

– Dersom krisen blir langvarig og sprer seg til flere land, kan det ramme norske arbeidsplasser i eksportindustrien, sier Johnsen til VG.

Ansvarlighet

Nå maner Johnsen og regjeringskollega, administrasjonsminister Rigmor Aasrud, (Ap) til moderasjon i det statlige lønnsoppgjøret som følge av krisen.

– Situasjonen i Hellas skyldes etterdønningene av første fase av finanskrisen. Ansvarlige lønnsoppgjør er nødvendig for å sikre at norsk økonomi kommer best mulig gjennom krisen. Vi må unngå at lønnsveksten fortsatt blir høyere enn i utlandet og dermed svekker norsk konkurranseevne, sier Aasrud til VG.

Aasrud er statens representant i lønnsforhandlingene, mens Johnsen styrer pengesekken for hele nasjonen. Også han vil dempe lønnsveksten.

Styrket krone

– Det er den konkurranseutsatte industrien som nå særlig kan bli berørt av situasjonen i Hellas. Vi har allerede sett at kronen har styrket seg mot euroen, noe som slår direkte inn på deres konkurranseevne. Lønnsoppgjøret blir nødt til å ta hensyn til denne situasjonen, sier Johnsen.

Finansministeren frykter at ikke bare Hellas, men også andre gjeldstyngede land som Spania og Italia, kan kaste Europa ut i et økonomisk kaos.

– Norske bedrifter blir rammet både indirekte og direkte. Det kan bli vanskelig for dem å komme inn på markedet i Europa, ettersom det i en del land blir mindre. Men norske bedrifter rammes også indirekte, hvis vi får et særnorsk rentenivå og kronen styrker seg. Vi har allerede sett noe av denne effekten, sier Johnsen.