Sprekkdannelser i Nordlysbadet

I en rapport fra Rambøll går det frem at deler av taket i Nordlysbadet kan falle sammen som følge av svekkelse i konstruksjonen. Dermed blir det enda en forsinkelse i prosjektet, som opprinnelig skulle åpne i februar 2010.

For kort tid siden ble det kjent at det var oppstått sprekkdannelser i takbjelkene. Rambøll som uavhengig tredjepart, konkluderer i den ferske rapporten med at det kan være svikt i bærende konstruksjoner. Dermed hadde ikke byggherren annet valg enn å evakuere, melder Finnmark Dagblad.

Etter uenigheter om alvorlighetene i disse sprekkene mellom prosjekteringsgruppen og byggherrens innleide konsulentekspertise, er saken sendt til bygningsmyndighetene i Alta kommune. Dette for å få en vurdering fra en tredjepart.

Arnold Hammari, Alta kommune er engasjert som fagansvarlig byggesak og har krevd uavhengig kontroll for å gjøre permanente tiltak for utbedring av det som sannsynligvis er gjort feil.

- Slik vi ser det, er det manglende armering i enden av de fleste dragerne. Som bygningsmyndighet har vi i første omgang innkalt Rambøll til en uavhengig tredjeparts kontroll etter bygningsloven. De jobber med nå med et opplegg til strakstiltak for å understøtte dragerne midlertidig, slik at entreprenøren Bjørn Bygg kan gå i gang med strakstiltakene. Mandag skal vi vurdere om vi kan åpne byggeplassen for videre ferdigstillelse av arbeidene, opplyser han til Byggeindustrien.

- Kort fortalt oppdaget byggeleder i Alta kommune at det var sprekker i dragerne og tok det opp med prosjekteringsansvarlig A.L Høyer. Byggherren Nordlysbadet AS engasjerte et uavhengig firma, Barlindhaug Consult Alta som ikke ble enige med A.L. Høyer, og brakte saken inn for bygningsmyndigheten som et myndighetsavvik de ikke kunne bli enige om. Bygningsmyndigheten har ikke lov til å komme med løsning, men engasjerte så tredjepartskontroll dvs Rambøll som har gått inn og kontrollert det som ble gjort av strakstiltak. Når det gjelder permanente tiltak, har vi krevd at det skal være en uavhengig kontroll for se på hva som må gjøres med permanente tiltak. A. L. Høyer har nå engasjert Dr. techn. Olav Olsen som vil komme med forslag til permanente tiltak forhåpentligvis i løpet av neste uke, opplyser Hammari.