100-åring i sitt livs form

Torsdag ferier EBA sitt 100-års jubileum. Avtroppende styreformann Dag Andresen (Veidekke) mener vi nå feirer en jubilant som er i storform.

- Det en stor dag for EBA og jeg vil gratulere alle med dagen. Vi feirer en 100-åring i sitt livs form, sier Andresen. Men peker på at det selvsagt alltid også vil være rom for ytterlige forbedring.

Han uttalte at EBA sammen med BNL vises mer og mer, og spiller en stadig viktigere rolle i samfunnet. Andresen mener dette arbeidet vil utvikles videre i tiden fremover.

Siden etableringen av entreprenørforeningen 31. mars 1910 har det vært en stor utvikling i både næringen og foreningen. Den første lokalavdelingen som ble skilt ut fra EBAvar Vestenfjeldske avdeling. Nå er det blitt ni lokalavdelinger og en slagkraftig organisasjon.

Og det stopper ikke her.

- Vi skal utvikle oss videre, som en næring som står frem og tar ansvar, slår Andresen fast. Han peker på at byggenæringen er en vekstbransje med store muligheter.

- Hver åttende krone som omsettes i AS Norge kommer fra byggenæringen. Vi er landets nest største næring og landets største distriktsnæring. EBA spiller en sentral brikke i dette, sier Andresen.

Han kom i sitt innlegg inn på flere forhold hvor EBA sammen BNL har spilt en meget sentral rolle. Dette gjelder blant annet arbeidet rundt konjunkturavgiften, etableringen av Mesta, fagopplæring og lærlingtilskudd og håndteringen av finanskrisen.

Han pekte også på at det er viktig å holde trykket oppe.

- Neste topp blir høyere enn den forrige. Vi blir to millioner flere nordmenn i 2050 og det er et stort etterslep i vedlikehold av både bygg og anlegg.

Andresen kom også inn på hva slags byggenæring vi ønsker å være i fremtiden.

- Vi trenger et slagkraftig BNL og en samlet byggnæring. Samtidig må vi ha et sterkt EBA sentralt og lokalt. En god dialog med LO er viktig og vi trenger en politikk som legger grunnlaget for og drar fordel av en sterk byggenæring. Ikke minst trenger vi også økonomisk sunne bedrifter som tar ansvar og driver et aktivt utviklingsarbeid, avsluttet Andresen.