Entreprenørene har en viktig rolle

Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) feirer 100-årsjubileum på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo torsdag 6. mai. Dette er en viktig begivenhet for hele byggenæringen i Norge og for hele landet. Takket være entreprenørene og byggenæringen har vi fått et moderne og godt land å leve i. Noen synes at alt er ferdig bygget, men det er landet på ingen som helst måte. Norge blir aldri ferdig bygget, men vi bør kanskje bli flinkere å ta vare på det som blir bygd.

 

Vedlikeholdsetterslepet er enormt. Dette er tydelig dokumentert bl a gjennom RIF-rapporten ”State of the Nation”. Ufattelige 800 milliarder trengs for å rydde opp i all etterlatenskap.

Byggenæringen er i dag en av de viktigste virkemidlene – og det viktigste instrumentet - politikerne kan bruke for å øke sysselsettingen og for å løse mange av de utfordringer vi ser rundt oss. Men skal vi lykkes trengs forutsigbarhet.

Byggenæringen er utrolig sammensatt og fragmentert. Men for å bidra til at næringen skal finne sin rettmessige plass, er det vel på tide å starte en opprydding i de mange organisasjonene man har både i og mellom alle bransjer og fag. Dagens system er tungrodd, og det koster selvsagt skjorta å holde dette til dels forhistoriske systemet oppe.

Men det å forandre tilvante roller og maktstrukturer er ingen enkel sak. Men etter vårt syn er tiden overmoden til å ta grep. Og etter vårt syn bør entreprenørene sette seg i førersetet for å bidra til en forenkling – og en rasjonalisering slik at man får langt igjen for hver krone de enkelte bedriftene betaler for sine medlemskap.

Klarer vi samtidig å få til en samordning i offentlig sektor når det gjelder byggenæringen – ville vi kunne ha løst mange problemer.