Scandic Hotel Haugesund

Scandic Hotel Haugesund

Sted: Haugesund

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva: 90 millioner kroner

Bruttoareal: 7.000 kmv

Byggherre: Kirkegaten 166 AS

Totalentreprenør: Engelsen Totalentrepriser

Totalteknisk entreprenør: Teknisk Entreprenør vest (TEVAS)

Arkitekt: Ing. Ø. Jørgensen

Rådgivere: RIB: Ing. Ø. Jørgensen - RIV og RIE: TEVAS

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Risa, avd Haugesund - Betongarbeider: Engelsen Entreprenør - Betongelementer: AS Betong - Tømmer, himlinger og systemvegger: Engelsen Bygg - Taktekking: Nygård Tak - Vinduer: Alglass Vindu - Glassfasader: Glaskek (Estland) - Maler: O. Kjelsnes - Flislegger: NST-Gruppen - Parkett: ABS Parkettgruppen - Laminat (hotellrom): Pergo - Branntetting: N.R. Brannsikring - Rekkverk: Trakon

97 prosent av innredningen og utstyret på rommene på Scandic Hotel Haugesund kan resirkuleres.

Teknisk sjef Svein Erik Johnstad ved hotellet sier at Scandic legger stor vekt på å ha miljøvennlige hotell. – Vi kildesorterer alt søppel. På rommene er det selvslukkende søppelbøtter med sortering i tre fraksjoner. For å redusere bruken av plastflasker har vi montert eget tappesystem for vann med eller uten kullsyre. Og vi benytter kun miljøvennlige vaskemidler.

90 millioner kroner

Hotellet ligger i Kirkegaten i Haugesund sentrum. Det har seks etasjer over bakkeplan og en under. Resepsjon, kjøkken, restaurant og et kurs- og konferanserom ligger i første etasje. Videre opp er det rometasjer. I kjelleren er det tekniske rom, treningsrom og parkeringsanlegg.

Bygget har en entreprisekostnad på 90 millioner kroner eks mva og ble fullført innen tidsplan og budsjett. Det er tegnet av Ing Ø. Jørgensen AS og bygget i totalentreprise av Engelsen Totalentrepriser AS. I november 2008 startet riving av eksisterende bygg på tomten. Byggestart var i midten av januar i fjor. Hotellet stod ferdig 26. februar kl 17.30 i år.

Tilgjengelig for alle

Johnstad forteller at hotellet har 153 rom. – Av dem er 15 utstyrt for bevegelseshemmede gjester. På disse rommene er det elektrisk justerbare senger med vibrasjonsalarm. Disse rommene har også to kikkhull i dørene. Scandic har en egen handikap-representant som besøker hotellene og sjekker at de er egnet for bevegelseshemmede og synshemmede gjester.

Kurs- og konferanseavdelingen har 12 rom som rommer fra 100 personer (i kino-oppsett) til seks-åtte personer. Det største kk-rommet ligger i første etasje i hotellet. De andre kk-rommene ligger i et nyrestaurert bygg rett nedenfor hotellets hovedinngang. Flere av disse kan enkelt slås sammen til større rom.

I restauranten er det 110 sitteplasser. Kjøkkensjef Charlotte Lothe Tønnesen legger stor vekt på å bruke økologiske råvarer. I korridorene er det fluoriserende piler hver tiende meter som viser vei til rømningstrapp. Hele hotellet har gratis trådløst nettverk. Det er 24 arbeidsplasser ved hotellet. Bengt Nordang er direktør ved hotellet.

Plasstøpt og elementer

Tomten er skrånende og på cirka ett mål. Vidar Sætrevik i Engelsen Totalentrepriser forteller at grunnen består av fjell og at det er tatt ut 4.000 kubikkmeter faste masser fra tomten. Noe er sprengt ut og noe pikket i stykker.

Bygget har rektangulær form. Kjelleretasjen er i plasstøpt betong. Bæresystemet videre opp består av betongelementer med plasstøpte avstivningsvegger i første etasje. Taket er flatt, isolert og tekket med papp. Fasadene er i glass, steni-plater, polert og malt betong og noe trepanel. Glassfasaden i lobbyen skal hente utemiljøet inn i bygget. Fasaden er inspirert av Haugesunds maritime historie.

Deler av den heller sju grader utover og har silderisplignende dekor, noe som skaper skyggeeffekt som varierer med soloppgang og solnedgang og gir liv til fasaden. Denne utsmykningen går igjen i deler av lobbyen.

Det er 50x50 keramiske fliser på gulvet i lobbyen. Alle glassfasadene er isolert på innsiden og store deler av bygninger består av betongelementer som er produsert i nærmiljø samt en kompakt planløsning gjør at bygget er energi- og miljøvennlig. På rommene er det et laminat på gulvene som er utviklet for Scandic. I korridorene er det tepper for å unngå støy.

Konstruksjonen er tørket ut med byggvarme (første etasje) og rotoravfuktere (rometasjene). Materialvalg er i stor grad gjort ut fra et ønske om enkelt og rimelig vedlikehold. Alle vinduene har aluminiumskarmer.

Dreper bakterier

Hotellet har elektrisk oppvarming. I kjelleren står det fire vanntanker som rommer 1.000 liter hver.

Vannet varmes opp til 50 grader Celsius med varmepumpe og så videre opp til over 70 grader med elektrisitet (for å drepe eventuelle salmonellabakterier). Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet, har SD-anlegg og gratis trådløst bredbånd. I deler av fasaden er det brukt solreflekterende glass.

Hotellet er utsmykket av den lokale kunstneren Norun Høines. I kjelleren er det 28 parkeringsplasser (drives av Euro Park) og et nedkjølt rom for matavfall.

God logistikk viktig

Sætrevik sier at den korte bygge-tiden var den største utfordringen i prosjektet.

– Scandic tok hotellet i bruk den dagen vi skulle ut, noe som krevde god koordinering og logistikk. Møbler, utstyr og innredning kom i 17 semitrailere. Med fleksibilitet fra entreprenør og bruker løste dette seg på en fin måte. Vi hadde flere utenlandske bygningsarbeidere på dette prosjektet og språk kunne være en utfordring. 80 personer var i arbeid her da aktiviteten var på topp. Bygget ble ført opp uten noen fraværsskader.

Vi har fått bekreftet hvor viktig det er med god logistikk i prosjekter med kort byggetid. Vi er sårbare hvis leveranser ikke kommer til rett tid. Jeg føler vi har fått økt kompetanse på logistikk gjennom dette prosjektet.

Erik Lie i Teknisk Entreprenør Vest forteller at bedriften har prosjektert og montert rør, ventilasjon og elektro. – Våre største utfordringer var å få plass til alle tekniske installasjoner og den meget korte byggetiden.

Sivilarkitekt Ibrahim Harrouz i Ing. Ø. Jørgensen AS forteller at den største utfordringen i prosjektet var å tegne et bygg som oppfylte ønskene til Scandic og Haugesund kommune og som passet inn i lokalmiljøet i den delen av Haugesund sentrum det ligger.

– Jeg tror vi har fått til en god tilpasning.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter