Ås vgs

Ås vgs

Sted: Ås

Prosjekttype: Skole

BTA: 3.600 kvm

Byggherre: Akershus fylkeskommune

Generalentreprenør: Hersleth Entreprenør AS

Byggeledelse: Byggadministrasjon

Kontraktsum eks mva: 67 millioner kroner

Arkitekt: LMR arkitektur AS

Rådgivere: RIB: AS Fredriksen - RIV: UnionConsult - RIE: Malnes og Endresen - RIBR: - BA8 Rådgivende Ingeniører - RIA: Multiconsult - LARK: Dronninga landskap

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Leif Grimsrud - Taktekker: Loggia Tak - Pelearbeider, Prefab og konstruksjonsstål: Kynningsrud - Rør: Borge Rør - Elektro: Abmas - Ventilasjon: Østfold Enøk og Ventilasjon - Heis: Elevator - Maler og byggtapetserer: Walther P. Lislerud - Glassarbeider: EMA Glass - Blikkenslager: Brd. Hansen - Systemvegger og himlinger: Norsk Byggmontasje - Mur og flis: Stryken og Gulbrandsen - Fast inventar: Sørlie Prosjektinnredninger - Lås og beslag: Moss Låsservice - Trelast og byggevarer: Maxbo Knapstad

En av Akershus` største videregående skoler har fått en etterlengtet ny skolebygning på plass.

Bygningsmassen på den videregående skolen i Ås er kommet til og er flikket på i flere tiår. Den nye fløyen på 3.600 kvm har lenge vært savnet og vil løse mange behov både for elever og ansatte.

Det primære var å få dekket et arealbehov som hadde utkrystallisert seg over en viss tid. Det har både vært et krav om lærerarbeidsplasser, flere undervisningsrom foruten et auditorium som skolen ikke har hatt tidligere, sier prosjektleder i Akershus fylkeskommune, Inge Reiakvam.

Studieprogrammet eller elevtallet har ikke økt selv om skolen nå kan tilby vesentlig større og mer egnede arealer. Unntaket er apotekteknikk som tidligere har leiet lokaler annet sted i Ås, men som nå får nye og bedre tilrettelagte undervisningsområder i den nye fløyen.

Konseptkonkurranse

For å kunne velge i konkurransen om de prosjekterende, valgte vi å kalle det en konseptkonkurranse. Vi hadde kun satt opp dette skjematisk i form av et byggeprogram, med ingen streker på papiret. I tillegg til pris skulle de gi en liten konseptskisse som var en del av tildelingskriteriene. Man valgte arkitekt ut i fra skissegrunnlaget og ikke bare hva prosjekteringen kostet. Her hadde LMR arkitektur et bra konsept, forteller Reiakvam. Generalentreprisen som ble utlyst vekket interesse, også fra flere riksentreprenører, men Hersleth Entreprenør ble foretrukket av de 16 innleverte tilbudene.

Gangforbindelse

Nybygget i to etasjer er plassert mot Hogstveien i øst og danner en skjermet og naturlig indre skolegård et atkomsttorg mot de eksisterende skolebyggene. Forbindelsen mellom gammel og ny bygningsmasse foregår i andre etasjene via en 35 meter lang gangbro. I tillegg til undervisningsarealer, innehar bygget viktige funksjoner; fellesfunksjonene for skolen, administrasjon, bibliotek og auditorium.

Gangbroen er et resultat av ansattes ønske om å kunne bevege seg mellom byggene tørrskodd og uten å måtte ta på yttertøy. Vi valgte å lage den så nøytral som mulig, med en glassfasade som består av både gjennomsiktige og noen gjennomskinnelige deler. Det at man stedvis kan se ut er med på å skape variasjon, sier arkitekt Jan Arnfinn Mork i LMR arkitekter.

Teglkjerne

Funksjoner og arealløsninger i den nye delen av skolen er plassert rundt auditoriet som går over to plan og har 200 sitteplasser.

Det ligger inne i en sirkulær og avrundet teglkjerne. Auditoriet er lagt i midten av kjernen fordi det både er praktisk og nær inngangen, og fordi det ligger en økonomisk gevinst i at det kan være mørkt i store deler av brukstiden. De eksisterende skolebyggene er standard -80-talls skolearkitektur med korridorer og teglfasader som vegger. Dette er dagens tolkning av det samme, der korridoren med teglvegger i en annen steintype blir en tolkning og videreføring med dagens materialbruk, forklarer Mork. Teglkjernen går rundt i bygget og deler bygget opp i en personal- og en undervisningsdel.

Opsjonsjobb

Hersleth Entreprenør startet opp i februar 2009 og overleverte i mars i år. Bygget er fundamentert med peler til fjell, har gulv på grunn og stål- og hulldekker i bærekonstruksjonen. Yttervegger er i bindingsverk med stående trepanel og fibersementplater og innervegger i stål eller gips, mur og leca.

Deler av kontraktbeskrivelsen består av opsjoner knyttet til rehabilitering av eksisterende bygningsmasse, som oppgradering av de eksisterende, men også etablering av nye toaletter. Opsjonen ble bestilt i desember i fjor og kom til utførelse 1. april i år. Den har en verdi på ca. 6 millioner kroner og skal stå ferdig innen utgangen av november, sier ass. anleggsleder Knut Berg.

Ås videregående har teknisk krevende løsninger i et VAV-system der lys og ventilasjon blir regulert. Alle rom kan fjernstyres via noder og er energibesparende. Lyset er bevegelsesstyrt med luxmåler, og med bevegelsesdetektor for av og på. Persiennene er forhåndsinnstilt mot fire årstider, basert på solvinkel og intensitet. Man nyttiggjør seg av sollyset, men persiennene er allikevel solskjermende.

Web-basert

− Fylket har bestemt at det skal være et overordnet, web-basert SD-anlegg. Vi har en rammeavtale med Johnson Controls, der vi med tiden ser vi for oss at dette skal kunne implementeres skole for skole. Også en oppgradering av de gamle skolene, ikke bare de helt nye, sier Reiakvam, som ønsker å legge til at han er svært fornøyd med både arkitekturen og entreprenøren.

Ås videregående var passe stort og vi mente det ville passe som en generalentreprise, og det viste det seg også å være. Dette hadde Hersleth Entreprenør et veldig godt grep på. Jeg mener vi som byggherrer skal gi en entreprenør størst mulig jobb. Jo mer han styrer og jo mindre byggherren legger seg opp i arbeidet, jo større fordel er det. Det kommer jo an på størrelse og kompleksitet, men entreprenøren har som regel større kompetanse på styring av prosjektet. Samarbeidet med Hersleth har vært en positiv opplevelse i en uproblematisk prosess, poengterer Reiakvam.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter