Grundig Mongstad-redegjørelse i revidert nasjonalbudsjett

Regjeringen vil redegjøre for vedtaket om å utsette fullskalarensing fra Mongstad i revidert nasjonalbudsjett som kommer 11. mai.

Opposisjonen krevde mandag at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) må redegjøre i Stortinget om utsettelsen av fullskalarensing av kraftvarmeverket på Mongstad snarets mulig.

– Regjeringen vil som grunnlag for Stortingets behandling gi en omfattende og grundig redegjørelse for videre arbeid med fullskala rensing på Mongstad i revidert nasjonalbudsjett for 2010 som legges fram 11. mai, heter det i en melding fra Statsministerens kontor.

Første anledning til å ta saken opp med statsministeren kommer imidlertid allerede førstkommende onsdag da Stoltenberg møter i Stortingets muntlige spørretime.

En samlet opposisjon ber i et brev undertegnet av lederne for alle de fire opposisjonspartiene, om at statsministeren gir en redegjørelse snarest mulig.

Opposisjonen mener at regjeringens nye tidsplan og utsettelse av fullskala CO2-rensing på Mongstad bryter med det Stortinget tidligere har fått seg forelagt og stadfestet.

Lørdag 1. mai kunngjorde olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) at tidsplanen for fullskalarensing vil bli skjøvet ut i tid. Investeringsbeslutningen er utsatt til 2014, og fangstanlegget vil ikke være klart til drift før tidligst i 2018.

– Bryter med forutsetninger

Den opprinnelige planen for fullskala CO2-rensing ble fastsatt da Statoil fikk konsesjon til bygging av gasskraftverket i 2006. Avtalen innebar at fangstanlegget skulle være på plass innen utgangen av 2014 og at investeringsbeslutningen skulle fattes i 2012.

Avtalen mellom staten og Statoil ble behandlet av Stortinget 2. mars 2007. I brevet fra opposisjonslederne vises det til at den opprinnelige tidsplanen for fullskalarensing er blitt stadfestet av Stortinget ved flere anledninger.

– Regjeringens kunngjøring 1. mai om en ny og utsatt tidsplan for fullskala CO2-rensing på Mongstad bryter med det Stortinget tidligere har fått seg forelagt og stadfestet, skriver de fire opposisjonslederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Dagfinn Høybråten (KrF) og Trine Skei Grande (V).

Vil trekke utslippstillatelse

Kristelig Folkeparti har levert inn et forslag i Stortinget der regjeringen blir bedt om å trekke tilbake utslippstillatelsen til Mongstad Energiverk.

– Vilkårene for utslippstillatelse er brutt, både når det gjelder investeringsbeslutningen og fullskala rensing. Derfor bør utslippstillatelsen trekkes tilbake inntil videre, sier partiets miljøpolitiske talskvinne, Line Henriette Hjemdal.

– KrF ser mange likheter mellom dagens situasjon og den situasjonen som førte til at sentrumsregjeringen gikk av på gasskraftverksaken for ti år siden, sier hun.

Kvalitetssikring viktigst

Statsminister Stoltenberg mener utsettelsen betyr at regjeringen velger å gjøre kvalitetssikring viktigere enn politisk fastsatte datoer.

– Trinn én med fangst av 100.000 tonn CO2 vil stå klart som planlagt i 2012 mens trinn to krever noe lengre tid. Den kunnskapen vi har nå, tilsier at vi kan fatte investeringsbeslutningen i 2014, skriver Stoltenberg på sin blogg.

Han mener det eneste rette er å lytte til fagfolkenes råd om å ta seg bedre tid enn opprinnelig planlagt for å få til et bedre prosjekt.

– Nå er valget å gjøre det dyrt og dårlig eller dyrt og bra. Da velger vi det siste, skriver statsministeren.