Forus Engineering Arena

Forus Engineering Arena

Sted: Forus, Sola

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva: 116 millioner kroner

Bruttoareal: 10.000 kvm

Byggherre: Base Property og Wenaas Kapital

Byggherreombud: Dimensjon Prosjektledelse

Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør

Arkitekt: G Arkitekter

Rådgivere: RIB og RIbr: Multiconsult - RIV: SWECO - RIE: Ekrheim EL Consult - RIAku: Sinus - RIGeo: Siv.ing. Albert Ølnes - Totalteknisk entreprenør: YIT

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Ingeniørservice Landskap - Grunnarbeider: T. Stangeland Maskin - Peling: Seabrokers Entreprenør Service - Betongelementer: Spenncon - Stålarbeider: SL Mekaniske - Tømrer: Tor Gunnar Næss - Tømrer, system-/glassvegger og himlinger: TS Byggtjenester - Taktekking: Sandnes Tak - Glass og fasade: Rubicon - Maler: Malerfirma Sundt/Vigrestad - Gulvlegger: Vikeså Golv - Flislegger: Vikedal & Ueland - Storkjøkken: SørVest Storkjøkken - Lås og beslag: Sikring & Låsservice - Solavskjerming: T Aasen Solskjerming - Porter: Port-Teknikk - Ståldører: Daloc - Heis: Thyssenkrupp Elevator - Rekkverk: RindeRekon

Kruse-Smith Entreprenør har ført opp Forus Engineering Arena i totalentreprise for Base Property og Wenaas Kapital på den nordvestlige delen av Forus i Sola kommune.

Bygget, inkludert grunnarbeid, ble ført opp på 12 måneder, noe som er meget kort byggetid for et så stort og avansert bygg.

10.000 kvadratmeter

Prosjektleder Livar Salte i Kruse-Smith Entreprenør forteller at bygget har en entreprisekostnad på 116 millioner kroner eks mva. – Bygget ble oppført innen tidsplan og budsjettramme. Peling startet i mars i fjor. Vi startet med elementmontasje i andre uke i juni og råbygget var på plass i august. Det klarte vi å få til fordi vi kjørte med to montasjelag og hadde godt pågangsmot og engasjement fra alle involverte.

Bygget er utleid til oljeserviceselskapet Bjørge ASA. Brukere er Bjørge TeamTrade AS, Bjørge FPE AS og Bjørge Safety Systems AS. Grunnflaten er på 3.600 kvadratmeter. I første etasje er det produksjonslokaler og lager, med 7,5 meters takhøyde, og garderober. I andre etasje, som er en mezzaninetasje, er det garderober, formannskontor og møterom. I tredje etasje ligger kantine med 150 sitteplasser, storkjøkken, undervisningsrom, tekniske rom og lettlager med mulighet for større kontorarealutvidelse. Fjerde etasje rommer 110 kontorarbeidsplasser, alle i cellekontorer, møterom og en innelukket takterrasse.

Teknisk sjef Morten Molven i Bjørge TeamTrade har vært brukerkontakt under prosjektering og bygging. – Bygget er fantastisk! Alle har fått lyse kontorer og vi har flere steder for mingling og uformelle samtaler.

Betongelementer

Tomten er på 10,3 mål og ligger der Gamle Stokkavannet lå før det ble neddemt på 1920-tallet.

Grunnforholdene har nødvendiggjort peling med betongpeler til 28 meter og armert betongplate. På grunn av stram tidsplan ble tre pelemaskiner brukt.

Bygget har tilnærmet rektangulær form. Bærende konstruksjon er sandwichelementer og prefabbrikkerte søyler, dragere og hulldekker. De største elementene veier 15 tonn. Hulldekkene er i 500 mm dimensjon, noe som har muliggjort spenn på 18 meter. For å unngå støy og rystelser i etasjene over er kranbanen til traverskranene i produksjonslokalene montert på vibrasjonsdempende matter av Sylodyn, noe som fungerer meget bra. Taket er flatt, isolert og tekket med papp. Det bæres av en lett stålkonstruksjon. Fasadene har forskalingsglattede betongelementer og glass fra første til tredje etasje og malte Frontex-plater i fjerde etasje. Inntrukne takterrasser i fjerde etasje og delvis inntrukket første etasje gir mer liv og spenning i fasaden. I produksjonslokalene er det gulv av hardbetong som er impregnert med Lakro 1000. I kontorene er det teppeflis på gulvene, kontorfronter i glass og malt treverk og systemhimlinger med YITs klimatak. Innredningen er fleksibel. I kantinen er det bambusparkett.

Bygget har vannbåren oppvarming og kjøling. Det er klassifisert i energiklasse C og har et beregnet energibruk på 160 kWh per kvadratmeter per år. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Solavskjerming er utført med solreflekterende glass og persienner. Det er montert sentralstøvsuger i kontoretasjen. Det er åtte sentralt plasserte informasjonsskjermer som viser HMS råd, menyen i kantinen etc i bygget.

Byggetiden mest krevende

Salte sier at den korte byggetiden var den største utfordringen i prosjektet.

– Med godt samarbeid mellom utbygger, brukere og entreprenør gikk byggingen greit. Vi har også hatt et meget godt samarbeid med Sola kommune. Kommunen har hatt kort beslutningsprosess og vært velvillig med å få ting på plass. Frosten i vinter var også krevende til å være på våre kanter, med tele ned til 1,5 meter. Da aktiviteten var på topp var 70 personer med på byggingen. Bygget ble fullført uten noen fraværsskader. Vi har fått økt kompetanse på logistikk i prosjekter med kort byggetid. Det ble praktisert involverende planlegging i arbeid med betong og armering. Dette gjaldt både de mest erfarne fagarbeiderne og lærlingene. Det har vært med på å skape stå-på vilje.

Stig Thorsen i YIT forteller at selskapet har vært teknisk totalentreprenør og prosjektert og utført rør, ventilasjon og elektro. – Innen elektro har vi adgangskontroll, AV-utstyr, dataspredenett, brannalarm og nødlys (bus-basert). Rør omfatter sanitær, sprinkler, varme (radiatorvarme via Lyse) og kjøling (komfort og teknisk kjøling via Lyse). Ventilasjon har følgende underpunkter; E-drift, automasjon og spesialavtrekk.

– Vi har montert de nye produktene Multivent og Multilight i bygget. Styringen er flyttet inn i produktene. Tidligere har vi hatt styringsbokser i klimataket som dekket fire eller fem kontorer. Nå ligger alt innefor kontormodulen på 2,4 meter. Dette gjør det mulig å jobbe mer modulbasert. Det er bevegelsessensorer i de nedhengte lysarmaturene. Noe av det viktigste er at termostaten er flyttet inn i brukerområdet i stedet for å være plassert ved ytterveggen som var vanlig tidligere. Det har vært utfordrende å jobbe med et bygg som skal tilfredsstille ulike brukergrupper, men tett samarbeid og rask avklaringsprosess med leietaker har gjort prosessen mye lettere. For oss er det kjekt å ha fått lov av byggherre og leietakere å montere helt nye produkter. Til nå har vi bare hatt prototypetesting og montering i liten skala.

Logistikken fungerer

Sivilarkitekt Gaute Stray Jensen i G Arkitekter sier at prosessen i dette prosjektet har vært utfordrende på mange måter. – Byggets kvalitet slik det fremstår ferdig oppført, er at kontorer, kurs, kantine, produksjonslokaler og lager ligger over og under hverandre i en kompakt bygningskropp. Logistikken er den viktigste gjenstående kvaliteten for bygget. Inngangspartiet og vertikale forbindelser fører deg direkte til produksjon, til kontoretasjen og gjør det enkelt for ansatte i produksjonen og kontor å benytte fasiliteter sentralt i bygget. Den gode logistikken gjør det lett å orientere seg og skaper effektive, korte avstander mellom sentrale soner i bygget.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter