Boligmarkedet nærmer seg normalen

De faktiske gjennomsnittsprisene på boliger økte med 1,5 prosent fra mars til april. Hittil i år har prisene steget med 7 prosent, og pris- og omsetning nærmer seg normalen.

Fakta om boligmarkedet

* Boligprisene steg i gjennomsnitt 1,5 prosent i april og har hittil i år steget 7 prosent.

* Prisene var 9,9 prosent høyere enn i april 2009. 4,7 prosent høyere enn i den forrige toppmåneden, august 2007.

* Korrigert for inflasjonen er prisene likevel fortsatt 4,6 prosent lavere enn de var i august 2007.

* Aprilomsetningen 8 prosent opp sammenlignet med i fjor.

* Omsetningstiden i gjennomsnitt 31 dager, omtrent som i mars.

(Kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening) (©NTB)

Det viser eiendomsmeglerbransjens boligstatistikk for april som ble presentert mandag.

– Vi spådde en prisoppgang i år på rundt 8 prosent. Vi har nå oppnådd 7 prosent, men regner med en utflating de neste par månedene før vi får et lite oppsving. Vi ser ingen grunn til å justere våre anslag for året på dette tidspunktet, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til NTB.

Hans kollega Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) ser heller ingen grunn til justering og holder fast ved sin spådom om 6-7 prosent prisøkning i år.

Økt optimisme

– Vi registrerer økende optimisme hos både kjøpere og selgere. Det er mye positivt i boligmarkedet, men vi har en økonomisk utvikling i Europa som vi ennå ikke vet konsekvensene av, advarer Christian Dreyer, også han i NEF.

Likevel er det ikke til å komme forbi at prisene i april i år var 9,9 prosent høyere enn i april i fjor og 4,7 prosent høyere enn i toppmåneden august 2007.

Korrigert for inflasjonen er prisene imidlertid fremdeles 4,6 prosent lavere enn de var i august 2007.

Aprilomsetningen gikk opp 8 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Prisene på eneboliger steg med 2,5 prosent fra mars til april 2010. Prisene i april 2010 var dermed 9,7 prosent høyere enn i april i fjor.

Prisene på leiligheter steg med 1,3 prosent fra mars til april i 2010.

Store variasjoner

Finn Tveter finner grunn til å understreke at om gjennomsnittsprisene øker, så er ikke det nødvendigvis interessant for den enkelte kjøper eller selger. Det interessante er å se utviklingen lokalt, og her er det store distriktsvise forskjeller.

Og den som måtte tro at Oslo er prisledende, tar feil.

Stavanger topper av byene med 7,2 prisvekst hittil i år, tett fulgt av Trondheim med 6,8 prosent og Bergen 6,6 prosent, alle godt over landsgjennomsnittet.

Under gjennomsnittet finner vi Oslo og Tromsø med henholdsvis 5,6 og 5,2 prosent prisvekst de siste fire måneder.

Statistikken, som baserer seg på nettstedet Finn.no, viser et relativt bra salg for alle typer boliger, enebolig, delt bolig og leilighet. Det ble i april i år omsatt 4.498 boliger, 331 flere enn i april i fjor. Hittil i 2010 er det solgt 21.074 boliger, mot 19.525 i fjor.

Antall boliger til salgs økte noe fra mars, men vi skal tilbake til april 2007 for å finne et lavere utbud enn i april i år.

Omsetningstiden i april var i gjennomsnitt 31 dager. I april i fjor tok det i gjennomsnitt 43 dager å bli kvitt boligen.