Prosjekterer Munch og Deichmanske

Fire rådgiverfirmaer signerte nylig kontrakt om prosjektering av det nye Munch/Stenersen museet og Deichmanske hovedbibliotek.

Om prosjektene

Munch-museet har en kostnadsramme på 1,6 milliarder kroner og et areal på 12.300 m2. Munch-museet forvalter den viktigste delen av verdens kunstarv som Norge er satt til å forvalte og det stiller store krav til oppbevaring, behandling og presentasjon av kunstverkene. Munch-museet skal også ha plass til Stenersen-museet. Museet skal bygges etter konseptet Lambda som arkitektkontoret Herreros Arqiutectos s.l.p vant konkurransen på.

Diagonale heter konseptet arkitektene Lund Hagem Arkitekter/Atelier Oslo AS vant arkitektkonkurransen om Deichmanske bibilotek. Prosjektet har et planlagt areal på 13900 m2 og en kostnadsramme på 1,1 milliarder kroner.

KulturPlan Bjørvika har med seg Bollinger und Grohmann, Florian Kosche, Civitas og TRANSSOLAR Energietechnik GmbH som underleverandører.

Kontraktene er inngått mellom Oslo kommune ved nyopprettet etat "Kulturbyggene i Bjørvika (KIB)" og de enkelte rådgiverne. Kontraktene er signert av Gunnar Leganger som er KIB sin etatsleder. Advansia er av Oslo kommune engasjert som prosjektledelse og skal på vegne av kommunen forvalte kontraktene. HAV E er ikke en aktør i denne sammenheng.

Kontrakten dekker følgende fagområder:

Multiconsult, Hjellnes Consult og Brekke Strand Akustikk (alliansen KulturPlan): Geoteknikk (RIG), Byggeteknikk (RIB,VVS (RIV), Elektro (RIE), Akustikk (RIA), Brann (RIBr),Trafikk (RITr)

KanEnergi AS: Energi og miljø R(RIM)

Rambøll AS: IKT (RIKT)

Cowi AS: Sikkerhet (RIS)

- Når det gjelder fremdriften starter arbeidene opp umiddelbart, og det er forutsatt at et forprosjekt skal ferdigstilles medio februar 2011, opplyser Bjørn Glemmestad, Advansia.

– Vi får vist vår tverrfaglighet og når oppdragsgiveren tydelig har etterspurt holdninger og atferd som reflekterer prosjektets høye miljøambisjoner med et team med samarbeidsvilje og god innsikt så er det ekstra hyggelig å vinne kontrakten, sier administrerende direktør Håkon Sannum i Multiconsult om deres rolle i prosjektet.

– Dette er en prestisjekontrakt. Begge byggene er valgt plassert i Bjørvika og byggene vil prege bybildet. Med de ambisjonene som oppdragsgiveren har så er det klart vi er kjempestolte over å ha fått denne kontrakten, sier administrerende direktør Geir Knudsen i Hjellnes Consult.

Rådgiveralliansen KulturPlan Bjørvika skal bidra til at Oslo kommune når målene om at Munch-museet blir landets mest besøkte museum og at Deichmanske bibliotek blir ledende i utviklingen av det moderne folkebiblioteket. Oslo kommune har store miljøambisjoner som vil utfordre rådgiverne i og med at det stilles krav om at Bjørvika skal være et foregangsområde for miljø og bærekraftig utvikling, med særlig fokus på klimavennlige energikilder, energieffektiv bygningsmasse og miljøbevisst materialbruk.

– Dette utfordrer oss, men den utfordringen er vi beredt til å ta, sier Sannum. Total kontraktsverdi, inklusive opsjoner, er ca 68 millioner kroner eks mva for alliansen KulturPlan.