Nå kan du søke pensjon og jobbe videre

Fra 1. januar 2011 kan de fleste over 62 år pensjonere seg. Samtidig blir det endringer i AFP-ordningen. Allerede fra 3. mai kan de som vil benytte de nye ordningene sende inn skjema og søke tidligpensjon.

Fakta om pensjon

* Pensjonsreformen settes i verk fra 1. januar 2011. Fra 3. mai i år er det mulig å sende inn søknad om tidligpensjon eller ny AFP for dem som oppfyller kravene.

* Pensjonsreformen fører til at de aller fleste over 62 år kan gå av med pensjon fra neste år.

* Den som går av 62 år gammel får en betydelig lavere årlig pensjon enn den som venter til fylte 67 eller 70 år.

* AFP-ordningen legges også om. Etter dagens ordning kan AFP-pensjonister bare tjene 15.000 kroner uten å få avkorting i pensjonen. Ny AFP innebærer at en både kan motta pensjon og jobbe videre med full lønn uten avkorting.

* Et hovedformål med pensjonsreformen er å oppmuntre folk til å stå lengre i jobb.

* De nye reglene er kompliserte, og det er ulike regler for forskjellige årsklasser. Nav har laget en pensjonskalkulator kalt «Din pensjon» der den enkelte kan finne svar på hvordan han kommer ut ved å pensjonere seg helt eller delvis fra 62 år eller senere.

Pensjonsreformen som settes i verk fra nyttår innebærer mange viktige endringer. En av dem er at det blir mulig å ta ut pensjon fra fylte 62 år og samtidig arbeide videre i full jobb uten avkorting.

Når pensjonen tas ut tidligere, blir den årlige utbetalingen betydelig lavere enn om en venter til fylte 67 eller 70 år. Inntekten kan bli høy mellom 62 og 67 år for dem som fortsetter i jobben. Men ved fylte 67 år er det slutt på dobbel inntekt for de fleste. Etter noen svært gode år må pensjonisten leve på redusert pensjon resten av livet.

Oppfordre til jobb

Mange har vanskelig for å forstå at det skal være mulig å ta ut pensjon og samtidig jobbe videre som om ingen ting hadde skjedd.

Direktør for pensjon i Nav, Hilde Olsen er enige i at det er en ny tankegang at det skal være mulig å kombinere full jobb og pensjon.

– Dette er en del av omleggingen av trygdesystemet. Det skal gi et insitament til å stå lengre i arbeidslivet. Mange eldre har sagt at hvis det ble mer gunstig å fortsette i jobb, ville de gjøre det. Tidligere er det gjort endringer som har gjort det mer interessant for de over 67 år å fortsette. Dette har ført til at et økende antall eldre fortsetter i jobb. For tiden er det nesten 32.000 over 67 år i arbeidslivet, sier Olsen.

Hel- eller deltid

– Hvis arbeidstakeren ønsker å få redusert arbeidstid kombinert med AFP, må han ta dette opp med arbeidsgiveren og finne en løsning. Men vil han fortsette med samme stillingsandel som før, har han rett til det, sier Hilde Olsen.

– Det å kunne ta ut pensjon og fortsette i arbeidet med full lønn høres nesten for godt ut til å være sant?

– Det er en ny ordning som kan virke svært gunstig. Men den som vurderer å ta ut pensjon fra 62 år, må være klar over at han får en lavere årlig pensjon livet ut enn hvis han venter. Dette kan den enkelte finne ut av ved å gå inn på «Din pensjon» hos Nav. Det er en kalkulator som er enkel å bruke, og den viser hvordan det slår ut økonomisk å pensjonere seg fra fylte 62 år og framover, sier Hilde Olsen.

Kompliserte endringer

Omleggingen av pensjonsordningen har blitt utredet og vurdert i mange år og til sist vedtatt av Stortinget. Hele beregningsgrunnlaget blir lagt om, men det får ikke virkning over natten. Det er innført en rekke overgangsregler mellom gammelt og nytt system for ulike aldersklasser.

I forbindelse med at det fra 3. mai åpnes mulighet for å søke tidligpensjon og AFP etter de nye reglene, er det laget mye informasjonsmateriale. Men rådgivere er likevel usikre på hvordan alle detaljer i det nye systemet vil slå ut. Derfor blir de som vil vite hvordan de ulike reglene slår ut anbefalt å bruke pensjonskalkulatoren til Nav.

Der kan alle se hva de får hvis de pensjonerer seg 62, 67 eller 70 år gamle. Eller de mange alternativene med å jobbe deltid i disse årene.

Omlagt AFP

Etter harde forhandlinger i lønnsoppgjøret for to år siden ble AFP-ordningen fullstendig omlagt.

Hittil har AFP bestått av pensjon tilsvarende det en ville få i folketrygd ved fylte 67 år samt et skattefritt AFP-tillegg. Den som valgte AFP, kunne ikke tjene mer enn 15.000 kroner i tillegg uten å få avkorting i pensjonen.

Fra nå av kan de som fyller kravene søke ny AFP som fra nyttår består av redusert folketrygd samt et tillegg på 19.200 kroner mellom 62 og 67 år. Dessuten får aldersklassene født mellom 1944 og 1962 et kompensasjonstillegg.

Full jobb

Den som har rett på ny AFP, kan også jobbe så mye han vil ved siden av. Men den som tar ut pensjonen fra 62 år, vil få en betydelig reduksjon i årlig pensjon. Fordi pensjonen deles på flere år.

For dem som har hatt en normal inntekt, vil reduksjonen gjerne være 50.000 - 60.000 kroner eller mer årlig i forhold til å vente til fylte 67 år. Og den redusert pensjonsutbetalingen gjelder resten av livet.

De nye reglene gjelder i privat sektor. Offentlig ansatte må fortsatt ta AFP etter gammel ordning.

Både Nav og de ulike AFP-ordningene venter stor pågang av søknader de kommende månedene. Både de som har fylt 62 år og er i arbeid og de som fyller neste år kan søke ny pensjon eller ny AFP fra neste år. Men de som allerede har valgt gammel AFP kan ikke gå over på den nye ordningen.