Peab frikjent

Peab ble frikjent for to tilfeller av korrupsjon i vannverkssaken, men kjent skyldig i et tilfelle av medvirkning til grov økonomisk utroskap.

Vannverkssaken

* Oktober 2005: Aftenposten avslører at Ivar T. Henriksen, direktør for Nedre Romerike vannverk (NRV) og Sentralrenseanlegget RA-2, har bygd opp et privat jaktparadis bestående av ni farmer i Sør-Afrika.

* Henriksen nekter å opplyse hvor han har fått pengene fra. Han blir straks permittert fra sin stilling, og blir sammen med sin sønn, Pål H. Henriksen, siktet for økonomisk utroskap.

* November 2006: Retten gir Nedre Romerike Vannverk rett til å ta arrest i eiendommer og verdier for nesten 34 millioner kroner fra den svindelsiktede vannverkssjefen Ivar T. Henriksen og hans to medtiltalte.

Juryen i Eidsivating Lagmannsrett har i dag avsagt sin kjennelse om Peabs tiltale i vannverkssaken. Juryen har frikjent Peab for korrupsjon. Dette innebærer at Peab er frikjent for begge de to korrupsjonspostene som selskapet ble dømt for i tingretten i februar 2008, samt ett punkt for medvirkning til økonomisk utroskap.

Juryen har imidlertid funnet at vilkårene for foretaksstraff er oppfylt på ett punkt for medvirkning til økonomisk utroskap. Dette stammer fra 2001. Ved det er skyldspørsmålet avgjort av juryen, men det er dommerne som senere avgjør om Peab skal straffes for dette forholdet. Om det skal reageres med straff beror på rettens skjønn og vil først bli avgjort når den skriftlige dommen foreligger.

- Vi er svært fornøyde med at juryen i dag har bekreftet det vi hele tiden har ment er riktig, og at Peab AS ikke kan dømmes for korrupsjon. Peab er ikke – og har aldri vært – noe korrupt selskap. Frifinnelsen innebærer at Peab tok en korrekt avgjørelse ved å ikke akseptere verken forelegget fra Økokrim eller dommen fra tingretten, sier administrerende direktør Stein Eriksen i Peab Norge.

Frifinnelsene for korrupsjon blir stående med mindre retten mot formodning setter juryens kjennelse til side. Men resten av saken er ikke avgjort for Peabs del før den endelige dommen er avsagt.

Retten kan da frifinne Peab også for medvirkning til økonomisk utroskap fordi dommerne etter en helhetsvurdering ikke finner det rimelig å straffe selskapet. Det er derfor for tidlig å si om Peab AS frifinnes fullt ut eller om selskapet dømmes for det ene punktet om medvirkning til økonomisk utroskap. Dette vil man først vite når skriftlig dom fra lagmannsretten foreligger, sannsynligvis en gang i juni eller juli.

Juryens kjennelse innebærer at Peab AS fortsatt kan delta i offentlige anbudsprosesser.