Én av seks i borettslag

800 000 nordmenn er nå medlemmer i boligbyggelag, viser en oversikt fra NBBL.

– Hver sjette nordmann har nå medlemskap i et boligbyggelag tilknyttet Norske Boligbyggelag. Interessen for å være med i et boligbyggelag er større enn noen gang, sier administrerende direktør Hege Skinner i NBBL.

De siste fem årene har tallet på medlemmer i boligbyggelagene økt med ti prosent.

– Økningen er sterkest i de største byene der det er mest press på boligmarkedet. I fjor fikk vi mer enn 20 000 nye medlemmer, og økningen ser ut til å fortsette, sier Skinner.

Samlet sett er NBBL blant landets største medlemsorganisasjoner og nærmer seg LO, som har rundt 860 000 medlemmer.

Mange fordeler

Men de fleste medlemmene bor faktisk ikke i borettslag.

– To av tre medlemmer bor i andre typer boliger. Men mange av dem ser for seg at de kommer til å kjøpe en borettslagsleilighet på et senere tidspunkt i livet, sier Hege Skinner.

Sikkerheten for at de kan kjøpe en leilighet når de trenger det, er en viktig grunn til at folk tegner medlemskap i et boligbyggelag.

– Ikke minst fordi medlemmer har forkjøpsrett både til nye og brukte leiligheter, sier Hege Skinner.

Er du medlem i et boligbyggelag kan du gå inn i det aksepterte budet når en bolig er til salgs og kjøpe den selv om du ikke har deltatt i budrunden.

Mange tegner også medlemskap til barna sine for å sikre dem egen bolig når de blir voksne.

– Medlemsfordeler som rimeligere priser på telefon, strøm, forsikring og kulturtilbud teller også. Og slike tilbud gjelder alle, ikke bare de som bor i borettslagsleiligheter, sier Skinner.

Medlem nr 800 000

Medlem nummer 800 000 er fra Lørenskog utenfor Oslo. Anne Sandvik tegnet medlemskap i Boligbyggelaget Romerike for mindre enn en måned siden, og har allerede kjøpt leilighet.

– Selv med kort ansiennitet fikk jeg tilslag på en utsiktsleilighet som skal bygges på toppen av kjøpesenteret Metro i Lørenskog.

Leiligheten skal stå ferdig i desember neste år og kommer til å ha et stort kulturhus i umiddelbar nærhet. Kulturhuset blir landets største etter operaen i Bjørvika

– Leiligheter med slik beliggenhet er attraktive, særlig for godt voksne som ønsker seg moderne og lettstelte leiligheter med gangavstand til alle typer servicetilbud, sier organisasjonssjef Helge Baisgård i Boligbyggelaget Romerike, BORI.

BORI er Romerikes største medlemsorganisasjon med 27 000 medlemmer. Totalt er 8228 borettslag over hele landet knyttet til boligbyggelag i NBBL.