- Har brukt krisemilliardene godt

- Kommunene og fylkeskommunene har brukt pengene fra regjeringens tiltakspakke godt, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete.

Rapporter viser at tiltakspakken blant annet har gitt bedre skoler, sykehjem og veier.

Kommunene fikk en viktig rolle da regjeringen la frem en tiltakspakke for å stimulere sysselsetting i norsk økonomi i januar i fjor. Den største delen av dette var et tilskudd på fire milliarder kroner til vedlikehold og oppgradering av kommunale bygg, veier og anlegg. Den endelige rapporteringen om hvordan kommunene og fylkeskommunene har brukt tilskuddet er nå så godt som klar selv om en mangler tall for enkelte fylkeskommuner og kommuner.

- Rapporteringen viser at kommunesektoren har gjort jobben regjeringen ba de om å gjøre, sier Navarsete.

Tallene viser at over 30 prosent av det ekstraordinære tilskuddet på fire milliarder er brukt på skolebygg. 20 prosent er brukt på samferdsel, 10 prosent på sykehjem, mens resten fordeler seg ganske jevnt på barnehager, omsorgsboliger og andre kommunale utleieboliger, idrettsanlegg, kulturbygg, kirkebygg og administrasjonsbygg.

- Vi er sikre på at pengene har vært til god nytte og at innbyggerne vil merke at skolene, sykehjemmene, idrettsanleggene, veiene og samfunnshusene deres har nytt godt av tilskuddet. Vi vet at det er et stort etterslep på vedlikehold i kommunesektoren, og jeg er sikker på at kommunene og fylkeskommunene har brukt pengene der behovet var størst, sier Navarsete.

Kriteriet for å bruke tilskuddet, var at prosjektene måtte være satt i gang i løpet av 2009. For regjeringen var det viktig at tiltakene mot virkningene av den internasjonale finanskrisen kom i gang raskt. Det aller meste av pengene blei brukt i 2009, mens ca 15 prosent er knyttet til prosjekt som har fortsatt inn i 2010, viser tilbakemeldingene. Bare i noen få tilfeller er det mulig at prosjektene ikke kom i gang før i 2010 og at kommuner og fylkeskommuner kan måtte betale tilbake tilskuddet til disse prosjektene.

- Alt i alt kan det dreie seg om rundt 20 tilfeller der revisor har hatt merknader til kommunen eller fylkeskommunens bruk av tilskuddet. Samlet sett har disse sakene et lite omfang: Det er snakk om prosjekt på til sammen rundt ti millioner kroner av i alt fire milliarder. Nå skal vi i departementet vurdere hver enkelt sak, sier Navarsete.