Venter to små renteøkninger i år

Rentehevingene i Norge kommer langsommere enn tidligere ventet. DnB NOR Markets anslår at det bare blir to økninger i år og tre neste år. Hver gang på 0,25 prosentpoeng.

Da vil Norges Banks styringsrente komme opp i 3 prosent ved utgangen av neste år. I dag er renten 1,75 prosent.

I sin andre utgave av Økonomiske utsikter for 2010 skriver DnB NOR Markets at utviklingen den siste tiden har åpnet for å legge mer vekt på renteendringene utenlands.

Øker sakte
Renten ligger enda lavere i mange andre land enn i Norge, og renteøkningene internasjonalt har latt vente på seg. DnB NOR Markets ser likevel for seg at rentene kan begynne å stige forsiktig i løpet av de neste tolv månedene.

I Sverige kan styringsrenten bli økt allerede til sommeren. I USA, Japan og eurosonen vil renten trolig ikke bli satt opp før i første halvår 2011, anslår økonomene.

De venter at den første av to renteøkninger i Norge i år vil komme på rentemøtet i neste uke og at den andre hevingen kommer i september.

Tungt for euro
Ifølge rapporten vil USA lede an i konjunkturutvikling og rentesetting framover. Det innebærer også at dollaren vil styrke seg mens euroen blir taperen blant valutaene.

Flere faktorer peker mot fortsatt sterkere krone, men økonomene i banken er ikke sikre på at det vil skje. Anslaget er derfor at en euro vil koste kr 7,80 om et år mens dollaren stiger til kr 6,50. Det antas at den svenske kronen vil styrke seg litt, men ikke mer enn at en svensk krone vil koste 83 norske øre om et år.

Norsk vekst
– Norsk økonomi vil vokse i årene fremover, men i en saktere takt enn i tidligere oppgangskonjunkturer, heter det i rapporten.

Privat forbruk er den viktigste vekstdrivende faktoren i år. Et moderat inntektsoppgjør og uendrede renteutgifter vil føre til en halvering av husholdningens inntektsvekst fra i fjor.

Boligprisene falt i 2008, men har tatt seg opp igjen og ligger nå 3 prosent over nivået fra 2007. Rapporten anslår at boligprisene vil flate ut i år og så falle litt i 2011. Deretter vil god realinntektsvekst bidra til ny vekst de neste to årene.