Historisk avtale

Alle bør glede seg over at man endelig har fått en avtale om gråsonen i Barentzhavet. Over natten er Norge blitt 87 000 kvadratkilometer større. Det er nesten like stort som hele Østlandet (94 578 kvadratkilometer). Nå bør alle byggende krefter her i landet se hvordan det nye tøværet mellom Norge og Russland kan utvikles. Det ligger mange muligheter, men også mange utfordringer.

Også byggenæringen bør kjenne sin besøkelsestid. Noen bedrifter i norsk byggenæring har brent seg kraftig i Russland, men det er også bedrifter i den norske byggenæringen som har fått et fotfeste.

Det er selvsagt ikke enkelt å reformere et så stort og mangslungent land som Russland. Landet bærer på en tung og til dels tragisk historie. Etter Sovjetunionens fall var det mye drama. Det går mange historier om nyrike russere som tok seg kraftig til rette og som ranet til seg litt av hvert. Men håpet er at dagens ledelse kan få kontroll i alle deler av samfunnet – og at lovløshet og mafia blir bekjempet. Skal Russland bli et moderne samfunn er det en betingelse.

Vi forstår at russerne gjerne vil samarbeide med norske bedrifter. Norge ligger i front i verden på en rekke områder som interesserer russerne. Vi har mye å tilby. Russerne blir stadig rikere – og kjøpekraften øker i de fleste sjikt i samfunnet. Norske varer og tjenester er allerede sterkt etterspurt – og det vil også gjelde varer og tjenester fra norsk byggenæring. Vårt råd er at man følger med –og det å samarbeide med de norske bedriftene som allerede er der, bør være en smart strategi.