Norge klar for handelsavtale

Norge og Russland synes hjertens enige om å ta det økonomiske naboforholdet til nye høyder. Milliardinntekter og trygge rammer venter dem som drar østover, lover den russiske presidenten.

 

– Handelen med Norge utgjør bare 1,4 prosent av den samlede russiske utenlandshandelen på rundt 250 milliarder euro. Det stemmer langt fra overens med potensialet den norske økonomien utgjør, sa Russlands president Dmitrij Medvedev da han talte til det norsk-russiske næringslivsseminaret som pågikk hele dagen i Oslo mandag.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjentok på sin side hvor avhengig enkelte norske næringer er av det russiske markedet. Næringsminister Trond Giske ga klarsignal til forhandlinger om en handelsavtale med Russland så fort de andre EFTA-landene gir sin politiske velsignelse.

– En handelsavtale med Russland gir større markedstilgang for norske produkter, bidrar til avskaffelse av tollbarrierer og vil øke handelen mellom de to landene. Dessuten vil det gi større forutsigbarhet og gode mekanismer for konfliktløsning, sier Giske til NTB.

– Ikke bare olje og gass

Store og små innen norsk næringsliv hadde mandag ettermiddag benket seg i gallasalen i skyskraperhotellet til Radisson i Oslo sentrum for å høre hva den russiske presidenten tenker om norsk og russisk forretningssamarbeid. Det russiske markedet er stort og potensielt svært lukrativt for norske bedrifter – også for de som ikke opererer i petroleumssektoren, skal vi tro Medvedev.

– Russland er ikke bare olje og gass. Det er en mengde andre muligheter for investeringer. Vi skal gå inn og minimalisere hindrene og problemene som ligger i veien, sa Medvedev, trolig vel vitende om at Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas var blant tilhørerne.

Mye tyder på at den russiske regjeringen har spilt en aktiv rolle i arbeidet med å løse VimpelCom-konflikten mellom Telenor og det som trolig var et stråselskap for en av Russlands mektigste og rikeste næringslivsmenn.

Vil rydde opp?

Uttalelsene til Medvedev mandag tyder på at han akter å rydde opp i vanskelighetene norske selskaper møter i form av korrupsjon og manglende rettssikkerhet når de går inn i Russland.

– Det er godt å se at Telenor-saken er løst. Den er veldig viktig for norske bedrifter, og er et uttrykk for at de trenger mer forutsigbarhet og sterkere rettssikkerhet, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB da arrangementet var over.

Nå ser Stoltenberg og Medvedev blant annet et nytt marked for energieffektivisering, energisparing og teknologi for fornybar energi – et område som vil være høyt prioritert framover, ifølge den russiske presidenten.

Energisamarbeid

– Miljøvennlig energi er en naturlig del av de samtalene vi skal ha tirsdag. Norge har verdens beste selskaper på energieffektivitet og energiøkonomisering, blant annet Statoil og Aker Solutions. De skal bidra med sin teknologi, sier statsministeren til NTB.

Stoltenberg holdt kortene tett til brystet da han ble spurt om en av flere bilaterale handelsavtaler som skal undertegnes tirsdag berørte nettopp dette området. Første visestatsminister Viktor Zubkov begrunnet imidlertid de planlagte avtaleinngåelsene med et behov for et mer konkret og praktisk rettet næringslivssamarbeid.

Næringsminister Giske er enig i at næringslivssamarbeidet bør bli mer konkret, og sier et eget norskrussisk næringsråd skal nedsettes som et svar på utfordringen.