Kompromiss om bompenger

Det gryende bompengeopprøret i Frp synes å legge seg. Men det er stadig uvisst om Terje Søviknes blir tilgitt av partiet og valgt inn i sentralstyret.

 

Resolusjonskomiteen har formulert et kompromiss som fjerner kravet om eksklusjon av lokalpolitikere som stemmer for bompengefinansiering, men samtidig åpner for «konsekvenser».

Resolusjonskomiteens leder, partiets nestformann Per Sandberg, sier at det uansett ikke vil være sentralstyret som tar initiativ til eventuelle reaksjoner overfor lokalpolitikere som setter seg opp mot partiprogrammet.

Sandberg er vag om hva konsekvenser betyr, men det dreier seg om reaksjoner fra lokallagene som er mildere enn utvisning og allmenn fordømmelse.

Nesten som før

Partiets nestleder varsler at partiets håndtering av bompenger i hovedsak vil bli som før. Det vil si at det er prinsipiell motstand mot å finansiere veier med brukerbetaling, men at Frp, under visse betingelser, kan godta at det inngås lokale løsninger.

Dette kan ifølge Sandberg komme i betraktning når det gjelder øysamfunn eller andre helt isolerte lokalsamfunn.

– Men det er altså stortingsflertallet som presser bompenger på kommunene. Det er aldri Frp lokalt som tar det første skritt. Kommunepolitikerne opplever statlig utpressing og konstant underfinansiering, sier Sandberg til NTB.

Ikke nulltoleranse

Dette betyr øyensynlig at de dogmatiske bompengemotstanderne ikke opprettholder sitt krav om nulltoleranse overfor lokalpolitikere som stemmer inn bompengefinansiert veibygging.

Det var lørdag kveld fortsatt høyst uklart hvordan striden om bompenger vil slå ut i tvekampen mellom Terje Søviknes og Bård Hoksrud om den ledige plassen i sentralstyret.

Søviknes syndet i 2004 da han subsidiært stemte for bompenger på den nye veien fra Os til Bergen. Det er en utbredt oppfatning at skjebnen til Søviknes vil avhenge av hvordan partiets nestleder Sandberg søndag presenterer bompengekompromisset og om den nye teksten gir Søviknes syndsforlatelse.