Færre betalingsanmerkninger

Antall nye betalingsanmerkninger i mars gikk ned med 36 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Mens 45 120 nye negative betalingsanmerkninger på privatpersoner ble registrert i mars i fjor, var tallet 29 545 i mars år, viser en oversikt fra analyseselskapet Experian.

– Nedgangen kommer etter to år med unormalt høye månedstall for nye betalingsanmerkinger. Det er første måned siden sommeren 2008 at tallet har vært under 30 000, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Høyt nivå
Finanskrisen førte til en svært kraftig økning i nye anmerkninger i 2008 og 2009 sammenlignet med årene før. I fjor ble det registrert over 524 000 betalingsanmerkninger, mot 429 000 året før.

– Selv om tallet for mars er på nivå med et normalår, skal vi være varsomme med å trekke konklusjoner, for det er kun snakk om tall for én enkelt måned. Så sent som i januar og februar var tallene like høye som i fjor.

Han viser også til at det totalt sett er uvanlig mange som har betalingsanmerkning. Ved utgangen av mars var 194 148 nordmenn registrert med betalingsanmerkning. Før finanskrisen lå tallet på 150 000-175 000.

En betalingsanmerkning slettes umiddelbart når gjelden er betalt. En person kan pådra seg flere anmerkninger.

Skylder mer
– Urovekkende er det også at de som skylder penger, skylder stadig større beløp. De 194 148 nordmennene med betalingsanmerkning i mars skyldte 25,5 milliarder kroner. Det er en økning på 900 millioner kroner siden nyttår, selv om gjelden var fordelt på færre personer, sier Gabor Molnar i Experian.

Av denne totalsummen skylder menn 20,6 milliarder kroner, mens kvinnene skylder 4,9 milliarder.

– Forholdet mellom menn og kvinner er ganske stabilt, og det samme er tilfelle for de ulike aldersgruppene. Menn mellom 40 og 44 år er dårligst til å gjøre opp for seg.

Flere betaler
Men ikke alle skyer er mørke, mener direktør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital.

– Etter sommeren i fjor merket vi et taktskifte der mange betalte forfalte regninger. Også blant de med gamle krav som allerede har ført til betalingsanmerkning, er det flere som har gjort opp for seg.

Antall avsluttede inkassosaker økte markant i 2009, med 21 prosent, til 898 000.

– Hovedårsaken er at rentenedgangen har gitt folk flest bedre økonomi, sier Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.