Over tusen kan bli tvangsavviklet

Per 1. april 2010 hadde Regnskapsregisteret fortsatt ikke mottatt regnskap for regnskapsåret 2008 fra 1 058 aksje-/allmennaksjeselskap, boligbyggelag og samvirkeforetak. Disse står nå i fare for å bli tvangsavviklet.

Tallet på varsler om tvangsavvikling er stabilt i forhold til tilsvarende tall for regnskapsåret 2007.

De 1 058 enhetene utgjør 0,51 prosent av i alt 208 616 innsendingspliktige enheter som risikerer å bli tvangsavviklet. Enheter som ikke har sendt inn regnskapet sitt innen 21. mai 2010 blir oversendt tingretten, som tar stilling til om enhetene skal tvangsavvikles etter reglene i konkursloven. – Dette har selvfølgelig store konsekvenser for dem det gjelder, sier underdirektør Sverre Hovland ved Regnskapsregisteret.

Oslo har med 331 enheter den største andelen som står i fare for å bli tvangsavviklet. Akershus har 130 enheter i faresonen, mens Hordaland har 115. Nord-Trøndelag har færrest, med sju enheter.

Varsel om tvangsavvikling er nå kunngjort i lokalaviser og på brreg.no. Her vil du finne informasjon om hvilke enheter dette gjelder i din kommune.

Tvangsavvikling er en styrt avvikling av et AS/ASA, boligbyggelag eller samvirkeforetak som ikke har oppfylt sin plikt til å sende årsregnskap til Regnskapsregisteret. Tvangsavvikling skjer ved den lokale Tingretten.

Regnskapsåret er enhetens regnskapsperiode – som vanligvis følger kalenderåret.

Innsendingsplikt betyr at regnskapspliktige enheter skal sende inn årsregnskap til Regnskapsregisteret, året etter regnskapsåret.