Gravøl for TBF

Torsdag var det gravøl for TBF, bransjeorganisasjonen til byggevarehandelen, på Grand hotell i Oslo. Bransjefellesskapet skal videreføres i HSH som er hovedorganisasjonen for handel og tjenester. For Carl Otto Løvenskiold som er president i HSH, er en drøm gått i oppfyllelse. Han har jobbet for en slik løsning i mange år. Det var slett ikke enstemmighet om dette utfallet, men vårt inntrykk er at de fleste i mindretallet allerede har forsonet seg med at det er makta som rår.

 

For vår del vil vi ønske lykke til, og vi i Byggeindustrien er opptatt av å fortsette det gode samarbeidet vi alltid har hatt også med byggevarehandelen. Dette er en viktig del av hele verdikjeden i byggenæringen.

Tall viser at det jobber ca 25 000 mennesker i byggevarehandelen som er nest størst i handelsbransjen etter dagligvarehandelen. Omsetningen har ligget på vel 40 milliarder kroner. Det har vært gode tider, men nedturen i byggenæringen fra toppen i 2007/2008 handelsbransjen har selvsagt vært stor. Bare Byggmakker alene har en nedgang i omsetningen på en milliard. Men i løpet av det tiåret som er gått, har det skjedd mye innen byggevarehandelen og i denne perioden har omsetningen økt sterkt. Mangfoldet av varer i butikkene har vel aldri vært så stort. Det er ikke til om at ”kaka” er blitt mye større. Men kampen om å få sin del er altså tøff. Konkurransen kjedene mellom er hard. Ikke alle er organisert i TBF. I den siste tiden har vi bl a sett en priskrig på terrassebord. Etter vårt syn må noen tape enormt på denne krigen (bortsett fra kundene da), men man bruker vel nettopp dette billigsalget som lokkemat for å få folk inn i butikkene. Men det er viktig å passe på. Det er ikke alt som selges billig som har den kvaliteten man gjerne bør etterspørre.

Ellers viser tallene at det har vært økt lønnsomhet i byggevarehandelen. Driftsmarginene er økt fra ca. 3 til ca 5 %. I løpet av de siste ti årene har avkastningen av totalkapitalen økt fra 8 til ca 14 %. Bakgrunnen for bedringen er at det er forholdsvis lav kapitalbinding. Men byggevarehandelen har fortsatt mye å lære av dagligvarebransjen.

I og med at TBF nå er historie, bør man kanskje se om ikke Byggevaredagen kan gå inn som en del av Byggedagene. Da kan man til og med møte kunder, og det er vel ikke å forakte.

Dagens TBF-sjef Tone Strand Molle blir ikke med over til nyopprettet seksjon for byggevarehandel i HSH. Hun har gjort en god jobb for TBF. Nå vil hun at andre koster skal bidra. Vi ønsker henne lykke til. Vi ser henne nok tilbake i en eller annen posisjon i byggenæringen senere.

Vi ønsker byggevarehandelen lykke til i HSH.