TBF avvikles - gjenoppstår i HSH

TBF, bransjeorganisasjonen til byggevarehandelen, avvikles. Bransjefellesskapet skal videreføres i HSH som er hovedorganisasjonen for handel og tjenester.

Dette historiske vedtaket, som formelt vil bety en fusjon mellom TBF og HSH, ble fattet på generalforsamlingen til TBF (Trelast- og Byggevarehandelens Fellesorganisasjon) som ble avholdt i forbindelse med Byggevaredagen.

Dagens TBF-sjef Tone Strand Molle blir ikke med over til nyopprettet seksjon for byggevarehandel i HSH. Hun har sagt seg villig til å medvirke i avviklingsprosessen som vil pågå frem til ekstraordnær generalforsamling til høsten. Det vil derfor bli foretatt en utlysning av stilling som my bransjedirektør når innholdet i den nye stillingen og kravene til en ny leder er på plass.

Det er bare administrasjons- og kontorleder Sidsel Eide som blir med over fra dagens sekretariat. Prosjektkoordinator Arild Klingsheim har fått ny stilling i Akershus fylkeskommune. Økonomiansvarlig Aksel Anton Molle, Tone Strand Molles sønn, har også hatt hånd om den viktige og sentrale markedsinformasjonen som blant annet kartlegger salgsutvikling basert på innrapporterte tall fra de store kjedene. Han har tilbudt seg å fortsette med denne virksomheten som selvstandig næringsdrivende, og slik ligger det an til å bli.

Det er de store kjedeaktørene som Byggmakker, Optimera og Løvenskiold Handel som har ivret for en løsning knyttet til HSH. Det hører også med til historien av Carl Otto Løvenskiold er president i HSH og lenge har jobbet for en slik tilknytning. Det er også fra før av opprettet et eget styre for byggevarehandel i HSH hvor blant annet to av TBFs styremedlemmer, Tom Borthen (Løvenskiold Handel) og Asbjørn Vennebo (Otimera) har sittet.

Det er da også et flertall i TBF-styret bestående av styreleder Ingar Norum (Byggmakker) samt styremedlemmene Espen Hoff (Byggmakker), Tom Borthen (Løvenskiold Handel) og Asbjørn Vennebo (Otimera) som mener at formålet med TBF som bransjeorganisasjon vil kunne ivaretas og videreføres på en bedre måte i HSH enn som egen organisasjon.

Et mindretall i styret bestående av Per Erik Pedersen (Neumann Bygg) og Rune Smestad (Nordek) mener den beste løsningen fortsatt er som selvstendig medlemsforening utenom de to hovedorganisasjonene HSH og NHO.

I en redegjørelse fra styret til generalforsamlingen heter det at bakgrunnen for endringen er å videreutvikle bransjefellesskapet i en tyngre organisasjon for å sikre en bærekraftig og fremtidsrettet utvikling for bransjen. Det er et ønske om å samle styrke og skape en samlet plattform for videre utvikling samt for å sikre et komplett tilbud av tjenester og kompetranse for å kunne ivareta bransjen og medlemmenes behov.

Rent praktisk betyr overgangen til HSH at de TBF-medlemmene som allerede er medlemmer av HSH, fortsetter med det uten endringer. For dem som er medlemmer av NHO eller verken medlem av NHO eller HSH, tilbys kostnadsfritt medlemskap i HSH ut året med 25 prosent rabatt for medlemsavgiften i 2011. Det åpnes dessuten for at TBF-medlemmer som ikke melder seg inn i HSH, skal ha rett til å kunne delta i viktige bransjeprosjekter på betingelser som fastsettes av det nye bransjestyret.

Det er sittende TBF-styret som de neste to årene skal fortsette for seksjon bygevarehandel i HSH. Eneste praktiske problemet er Per Erik Pedersen som leder Neumann Bygg som i dag er tilknyttet NHO. Han er etter HSHs regelverk ikke valgbar. Styret kan forsterkes fra HSH som betyr at Audun Skattebo fra Gausdal Landhandleri fra dagens HSH-styre blir med.

Du kan lese mer om saken i Byggeindustrien nr. 7 som kommer ut 6. mai.