Nei til forbud mot elektrisk oppvarming

Ikke til å tro, men det er faktisk sant: Regjeringen vurderer i disse dager et praktrisk forbud av elektrisitet til oppvarming. Forbudet vil eventuelt omfatte alle bygg over 500 kvadratmeter.

Bakgrunnen er at Stortinget i fjor reviderte plan- og bygningsloven. Da ble begrepet "forsvarlig energibruk" lansert. Forskriftene som snart kommer vil regulere hva som menes med forsvarlig energibruk.

Fra saksbehandlingen er det kjent at regjeringen vil fremme fornybar energi. Så langt er alt vel. Stort sett all elektrisitet som produseres og forbrukes i Norge kommer jo fra fornybar vannkraft. Likevel hevdes det i regjeringens grunnlag for de nye bestemmelsene som snart offentliggjøres at hver eneste kilowattime elektrisitet som benyttes i Norge fører til CO2-utslipp.

I fjor høst varslet regjeringen at bygninger på 500 kvadratmeter eller mer skal prosjekteres og utføres slik at minst 80 prosent - alternativt 60 prosent - av bygningens netto varmebehov kan dekkes med annen energiforsyning enn fossile brensler. Kravet skal gjelde ved nyoppføring og hovedombygging.

Problemet er regjeringens forslag om at direktevirkende elektrisitet til oppvarming av bygg skal vurderes på samme måte som fossile brensler. I praksis vil dette bety et forbud mot elektrisk oppvarming i bygninger over 500 kvadratmeter.

Hva vil det koste kommuner og institusjoner, landbruket, næringslivet og industrien dersom nye forskrifter krever at de må kjøpe dyre varmesystemer som kan dekke oppvarmingsbehovet med noe annet enn elektrisitet? Ingen vet. Det foreligger nemlig ingen dokumentasjon på de økte kostnadene til investeringer, parallelle infrastrukturer, økt energibruk og mer vedlikeholdskrevende systemer. En samfunnsreform planlegges uten tall på de økonomiske konsekvensene. Regningen betales av forbrukerne, bedriftene og det offentlige gjennom økt nettleie, økte skatter, økt elavgift og økte investerings- og driftsutgifter.

Elektrisitetsforbruk i Norge kommer fra ren og miljøvennlig vannkraft. Elektriske varmesystemer anvender strømnettet som er der uansett, og krever ikke en parallell infrastruktur. Nye, fornybare energikilder kan stor utstrekning transporteres og anvendes med elektrisitet som energibærer. Elvarme er raskt og effektivt å regulere til rett temperatur, og medfører derfor et lavt behov for levert energi til bygget.

Norge bør heller prioritere den internasjonale trenden med å skjerpe kravene til energibruk. Sett strenge krav til bygningenes behov for levert energi til oppvarming, og la eierne og brukerne av bygget selv velge hvilke tekniske løsninger de ønsker å benytte for å møte varmebehovet.

Verken miljøhensyn, økonomi, tekniske forhold eller Stortingets behandling av plan- og bygningsloven i fjor krever at regjeringen skal regulere et praktisk forbud mot elektrisitet på linje med fossile brensler.