Limtreturbiner til havkraftverk under vann

Moelven Limtre AS leverer åtte turbinblader i limtre til en flytende kraftverkpilot basert på hav- og tidevannstrømmer i Gimsøystraumen i Nordland.

Direktør Åge Holmestad i Moelven Limtre beskriver kraftprosjektet som innovativt og spennende.

- Prosjektet er unikt i verdenssammenheng og det består av et havkraftverk som skal drives av vannstrømmer. Kraftverket vil ha fire turbiner som hver består av to limtreblad. Hver av de åtte bladene er to meter brede, tre meter høye og 10 meter lange. Hver turbin får en diameter på ca 23 meter, sier Holmestad.

Holmestad sier at fordelen med å bruke limtre under vann, og som kanskje vil overraske mange, er at limtre nedsenket i vann får den samme vekt som vannet rundt.

- Dessuten er limtre et miljøvennlig materiale og er fleksibelt i forhold til endringer og flytting. Det er heller ingen fare for råte eller angrep av pelemark, fordi turbinene vil befinne seg under vann uten tilgang til oksygen og de vil være i konstant bevegelse, sier Holmestad.

Å produsere en limtrekonstruksjon til et kraftverk under havoverflaten er slett ingen kjære mor.

- Det er visse utfordringer i et slikt prosjekt. Blant annet stilles det store krav til et kontrollert klima under produksjon. Vi har kjøpt trevirke i furu med høyere fuktighet enn normalt. Lamellene og etter hvert de ferdige limtrekonstruksjonene må kjapt ut og inn igjen av et fuktregulert lager når de for eksempel blir limt og frest. Konstruksjonene er helt avhengig av å bli oppbevart i relativ fuktighet på 70-80 prosent. Det er da lett og forstå, med dimensjonene og vekten vi snakker om her, at arbeidet ikke umiddelbart er enkelt, sier Holmestad.

Kraftverket er utviket av gründer og administrerende direktør Svein Henriksen i Hydra Tidal AS og prosjektet har fått støtte fra Enova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Han har tro på at prosjektet kan bli stort på sikt.

- Foreløpig er dette et prøveprosjekt. Men dersom dette lykkes ser Hydra for seg at et kraftverk får et effektuttak på rundt 1,5 MW. Med beregnet drifttid 4200 timer per år vil det tilsvare en årlig strømproduksjon 5 GWh. Det tilvarer strøm i et år til et byggefelt som består av rundt 200 eneboliger, sier Henriksen.

 Henriksen mener at det bare i Norge ligger uttakspotensialet på rundt 30 TWh i havstrøms- og tidevannskraftverk.

- Dette tilsvarer 6000 kraftverk basert på hav- og tidevannstrøm langs hele norske kysten fra Skagerrak til Finnmark. Uttakspotensialet for en slik utbygging skulle tilsi en produksjon som skulle klare å forsyne tre byer på størrelse med Oslo (beregnet etter dagens strømforbruk) med strøm i ett år. En annen måte å se det på er at dette tilsvarer omtrent ¼-del av Norges årlige strømforbruk, sier Henriksen.

Morild II, som pilotkraftverket heter, ble regional vinner i Nord-Norge av DnB NOR's innovasjonspris 2007. Selskapet Hydra Tidal eies av Energy Future Invest AS (24,3), Statkraft AS (23,4), Hålogaland Kraft AS (21,0), Hydra Energy AS (16,0), Lofotkraft Holding AS (11,2) og Hålogaland Kapital AS (4,1). Det investeres rundt 70 millioner kroner i prøveprosjektet, og limtreordren er verdt nærmere to millioner kroner for Moelven Limtre AS. Målsetningen er å få gjennomført en tilfredsstillende funksjonstest av Morild II - en "eksamen" - mot slutten av 2010.