Hele luftrommet åpnet

Luftfartstilsynet opphevet torsdag formiddag alle flyrestriksjoner i norsk luftrom. Askeskyen på Vestlandet beveger seg østover, men hindrer ikke lenger flytrafikken.

Fra og med klokken 12.30 torsdag var alle restriksjoner i norsk luftrom opphevet. Dermed er det igjen lov å lette og lande ved flyplassene som ble stengt på Vestlandet natt til torsdag og torsdag morgen.

Bare et kvarter etter at Luftfartstilsynet hevet flyforbudet var Bergen lufthavn Flesland i drift igjen. Terminalsjef Alf Sognefest sier til bt.no at utsiktene er gode og at han igjen er optimist. Både Norwegian og SAS skal være klare til å gjenoppta flygingene på kort varsel.

Beregninger fra Meteorologisk institutt viser at asken beveger seg sakte, men sikkert østover.

– Et lavtrykk over Shetland gir vind i rett østlig retning, og det er ingenting som tyder på at dette vil endre seg det kommende døgnet, forteller vakthavende meteorolog Siv Dearsley til NTB.

I løpet av ettermiddagen vil restene av askeskyen nå fjellene fra Møre og Romsdal sørover til Agder. Modellen viser askespredningen fram til klokken 2 natt til fredag, og Dearsley ser ingen tegn til at det som er igjen av askeskyen vil nå Østlandet innen den tid.