Jensen åpner for kompromiss om bompenger

Partileder Siv Jensen vil ikke ta noen initiativ for å ekskludere lokalpolitikere som inngår kompromisser på tvers av partiprogrammet. Hun tror snarere det blir flere slike løsninger etter hvert som Frp kommer i maktposisjon.

Ti fylkeslag er gått sammen om et landsmøteforslag som ber sentralstyret straffe dem som undergraver partiprogrammet ved å inngå lokale kompromisser. De har spesielt sett seg lei på egne lokalpolitikere som er med på å innføre eiendomsskatt eller bompenger for å finansiere nye veier.

Dette vil vi få mer av. Vi vil etter hvert oppleve langt flere problemer omkring lokale løsninger som ikke er hundre prosent i overensstemmelse med partiprogrammet. Jeg forstår frustrasjonene, men slike kompromisser er et resultatet av at Frp er i framgang og kommer i posisjon rundt omkring. Da må vi søke de best mulige løsningene, sier Jensen.

Rammer alle

Andre nestleder Per Arne Olsen, tidligere ordfører i Tønsberg og medansvarlig for byens bompengering, sier at «subsidiære ståsteder» er noe alle partier må avfinne seg med fra tid til annen.

Jensen sier det er umulig å si akkurat hvor grensen går mellom etterlevelse av partiprogrammet og hverdagens politiske kompromisser.

Du får litt ulikt svar, alt etter hvem du spør. Jeg vil ikke forskuttere landsmøtets debatt, men jeg er helt sikker på at delegatene finner en løsning på dette, sier partilederen. Hun viser til situasjonen i Bergen, der Frp er gått inn igjen i byrådet, helt uten at den sentrale partiledelsen har vært involvert.

Vi ser stadig flere partilag som inngår lokale løsninger. Og det er deres fulle rett. Vi overstyrer ikke lokallagene, sier Jensen.

Frp avholder det årlige landsmøtet fra fredag til søndag på sitt stamhotell, ikke langt fra Gardermoen flyplass. Jensens stabssjef Geir A. Mo tror at alle delegatene vil nå fram uten store problemer.

Grasrota

Årets landsmøte skal stå i grasrotas tegn, og partiet vil gjennom ulike foredragsholdere sette søkelys på mulighetene for å få økt politisk engasjement blant folk flest.

En av gjestene er Tim Phillips, lederen for en konservativ amerikansk grasrotorganisasjon (Americans For Prosperity) som har som sitt fremste mål å bekjempe president Barack Obamas helseplan og klimapolitikk.

Aps partisekretær Raymond Johansen tar sterkt avstand fra de standpunktene som AFP har. Han mener bevegelsen er en ren lobbyorganisasjon finansiert av oljemilliardærene og finanseliten.

Det skremmer meg at Frp nå skal lære av disse ekstremt reaksjonære kreftene. Dersom Frp kommer til makten, vil vi om 20 år ha et samfunn som ikke er til å kjenne igjen, sier Johansen.

Datalagring

Datalagringsdirektivet, som for tiden volder Høyre mye hodebry, blir ingen stor sak på Frps landsmøte.

Dette har vi avklart for lengst. Frp er en sterk tilhenger av personvern, sier Jensen. Første nestleder Per Sandberg har merket seg at Kripos og politiet for øvrig gjerne vil ha direktivet innført.

Jeg tror politiet spiller vel høyt på banen, når de framstiller Norge som en framtidig base for grov kriminalitet. EU vil trolig endre noe på dette direktivet, og det er ingen grunn for regjeringen til å konkludere foreløpig, sier Sandberg.

Ingen i partiledelsen er på valg, og den eneste viktige personkabalen som skal legges, er en ledig plass i sentralstyret.

Her kan Terje Søviknes melde seg inn igjen i storpolitikken etter mange års fravær. Han er innstilt av valgkomiteen, men har sterke krefter mot seg. Søviknes har syndet grovt når det gjelder bompenger på en strekning mellom Os og Bergen, og hans vei tilbake kan bli blokkert av den ortodokse bompengemotstanderen Bård Hoksrud