Bompenger på fylkesveier må avgjøres lokalt

Forslag om bompengefinansiering av fylkesveier må avgjøres av fylkeskommunen, mener kommunenes interesseorganisasjon KS.

I dag er det i siste instans Stortinget som avgjør om et veiprosjekt skal bompengefinansieres.

Hovedstyret i KS vedtok tirsdag å sende et brev til Samferdselsdepartementet og partigruppene på Stortinget der det foreslås at fylkeskommunene bør ha endelig beslutningsrett ved bompengeprosjekter på eget veinett.

– Det er kommune- og fylkespolitikerne som må ta den politiske beslutningen med å fatte de vanskelige (og ofte upopulære) beslutningene som vedtak om bompenger er, heter det i brevet.

KS viser også til at det vil spares både tid og administrative ressurser dersom sakene avgjøres lokalt.

Hovedstyret i KS vil også ha større myndighet til de lokale Nav-kontorene. I en uttalelse heter det at de lokale Nav-kontorene må få anledning til å fatte endelige vedtak om alle ytelser der beslutningen bygger på et faglig og forvaltningsmessig skjønn. I dag kan slike beslutninger bare fattes av de regionale forvaltningsenhetene.

KS mener dette vil gi en mer effektiv saksbehandling i Arbeids- og velferdsforvaltningen.

Forholdene innen barnevernet bekymrer også KS. Organisasjonen mener at forståelsen av oppgaver og ansvar mellom statlig og kommunalt barnevern må bli bedre. KS vil ha økt kompetanse på barnevern i kommunene. I tillegg kreves det at kommunene må få en sterkere og tydeligere rolle som bestiller av tiltak, og en styrket posisjon i valg av tiltak for den enkelte.