Permitteringer grunnet vulkanasken

Arbeidsgivere som blir rammet av flystoppen eller andre ting som følge av vulkanutbruddet på Island, har mulighet til å permittere ansatte som ikke kan beskjeftiges på en økonomisk forsvarlig måte.

Permitteringsvarsel kan ved naturkatastrofer komme med to dagers varsel ifølge Hovedavtalens §8-3, nr. 2, skriver BNL på sin nettside.

Reglene om forutgående drøftelse må overholdes. Dersom det ikke oppnås enighet med tillitsvalgte om en annen praktisk måte å varsle den enkelte på, for eksempel ved oppslag, via e-post eller sms, må den enkelte gis et skriftlig varsel.

Varslet må være ubetinget! (”Du/alle vil bli permittert fra …). Det holder altså ikke å skrive ”Hvis det eller det skjer eller ikke skjer så vil du bli permittert fra …”.

Arbeidsgiver er fritatt for å betale lønn i arbeidsgiverperiode etter iverksettelsen av permitteringen i et slikt tilfelle, jf. lov om lønnsplikt under permittering § 3 (2) annet ledd.

Skulle behovet for permittering ikke inntre, vil varslet uten videre kunne trekkes tilbake. Iverksettelse vil også kunne utsettes ved behov. En slik utsettelse må bekreftes skriftlig eller på samme måte som varslet ble gitt, av hensyn til retten til dagpenger.

Ved mulighet for kortvarig beskjeftigelse i permitteringsperioden, kan arbeidstakere tas inn midlertidig uten at permitteringen derfor avbrytes, så lenge arbeidsoppdraget er kortvarig.