Stakkars Kleppa

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har sannelig fått kjørt seg etter at hun skiftet departement. Hun har gjennomlevd en iskald vinter som stoppet det meste av tog for NSB og Jernbaneverket. Nå er det en intens varme i en vulkan under en isbre på Island, og som spyr ut enorme mengder farlig aske, som skaper problemer for flytrafikken over hele Europa. Men nå holder heldigvis togene seg på skinnene – og det er faktisk NSB som redder situasjonen for mange reisende.

 

Og togene er oppsiktsvekkende nok også i rute! Det var det ikke mange som ville sette penger på for noen måneder siden.

Det som skjer, viser at det er viktig å ha flere tanker i hodet samtidig. Vi MÅ satse både på veier, på jernbane og på et flyplass-nett over hele landet som gjør at vi kan holde samfunnet i gang – nesten uavhengig av hva som skjer.

Tidligere i dag var det aktuelt å ta ned fly fra USA i Trondheim som i en kort periode var den eneste aktuelle flyplassen, som var åpen i hele Nord-Europa. Nå landet flyene på Gardermoen i stedet da den ble åpnet. Dette viser hvor viktig det er å ha flere alternativer.

Vi skal ikke blande oss inn i de vurderinger som luftfartsmyndighetene har lagt til grunn når flyplasser stenges over hele Europa. Men det er i alle fall viktig at man har kunnskaper om det man gjør. Det bør derfor bevilges penger slik at man kan ha flere målepunkter. Nylig måtte værskipet som har ligget mellom Norskekysten og Island, gå til havn for siste gang. I følge ekspertene (og politikerne) var det for dyrt å ha ”Polarfront” liggende ute i havet. Nå kunne vi hatt god bruk for dette værskipet som daglig kunne ha sendt opp sonder for å måle partikkeltettheten i askeskyene. Kanskje det er på tide å sende båten ut i havet igjen. Det bør du tenke på – statsråd Kleppa!