Vige næringspark

Vige næringspark

Sted: Vige, Kristiansand

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 230 millioner kroner

Bruttoareal: 19.200 kvm

Byggherre: Vige Eiendom og Vige Atrium

Totalentreprenør: BRG Entreprenør

Totalteknisk entreprenør: ERV

Arkitekt: Spiss Arkitektur & Plan

Rådgivere: RIB: Rambøll - RIBr: NBC

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Landmåler Sør - Grunnarbeider: Anleggsvirksomhet - Ferdigbetong: Unicon - Stålarbeider, paroc-elementer og blikkenslager: Sørmaskinering - Taktekking: Protan - Glass- og aluminiumsarbeider og dører og vinduer: Tore Andersen - Maler og gulvlegger: Malermester Asbjørn Knutson - Mur og flis: Murco - Levering av innv og utv flis: Modena - Innredning: GHV innredning - Innvendige glassvegger og låser: Norlock - Betongelementer Block Berge Bygg - Solavskjerming: Norsal/Bico - Porter: Agder Port - Heis: Reber Schindler - Byggevarer: Optimera

BRG Entreprenør har ført opp et bygg som inneholder en byggevareforretning for Montér og to punkthus med kontorer på Vige i Kristiansand, godt synlig fra E18. (Se video fra prosjektet her)

Prosjektleder Ole Lossius i BRG Entreprenør forteller at det kan føres opp ytterligere tre punkthus med kontorer på bygget.

19.200 kvadratmeter

Ferdig utbygd kan Vige Næringspark bli på 19.200 kvadratmeter. Da vil prisen ha kommet opp i cirka 230 millioner kroner eks mva. Byggherrer er Vige Eiendom AS og Vige Atrium AS. BR Gruppen har 30 prosentandel i sistnevnte selskap. Vige Næringspark er tegnet av Spiss Arkitektur & Plan og ført opp i totalentreprise. Høsten 2008 startet grunnarbeid og fjellsikring. Montér-forretningen er tatt i bruk. De to kontorbyggene er i skrivende stund under ferdigstillelse. Byggherren fører for tiden samtaler med mulige leietakere for de tre siste kontorbyggene. Daglig leder Frode Reme i BR Gruppen sier det kan bli inntil 400 arbeidsplasser i Vige Næringspark. – Det endelige antallet avhenger selvfølgelig av hvem som blir leietakere.

Vige Næringspark ligger på en seks måls tomt med fjellgrunn. Det har en tilnærmet rektangulær grunnflate. Kjeller og første etasje har bærende konstruksjon i plassstøpt betong. Kontorbyggene på tre etasjer har plasstøpte våtromskjerner og ellers bærekonstruksjon i betongelementer. Takene er flate, isolerte og tekket med folie. Takene bæres av Masonite takelementer. Fasadene på kontorbyggene er i glass og aluminium eller betongelementer. Montér har en kombinasjon flis og spilepanel i tre på sine fasader.

Stor fleksibilitet

Både forretningen og kontorbyggene er bygget med hulldekkelementer på 12,5 meter som etasjeskillere. Det betyr få søyler og følgelig stor fleksibilitet ved innredning. I forretningen er det en åpen løsning, synlige kanaler og belegg på gulv. I kontoretasjene er det systemhimlinger, systemvegger med glassfronter og tepper eller belegg på gulvene.

I kjelleren på 4.500 kvadratmeter er det 180 biloppstillingsplasser, sykkelparkering og tekniske rom. Takhøyden i kjelleren er tre meter, noe som gjør at den enkelt kan tas i bruk til andre formål senere hvis det skulle bli ønskelig.

Anleggsleder Jan Inge Fosselie i BRG Entreprenør forteller at det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Konstruksjonen er tørket ut med rotoravfukter og gassbasert byggvarme. Fasadematerialene er vedlikeholdsvennlige. Trepanelet er royalimpregnert. Alle vinduer er i aluminiumkarmer. Flisene på Montér-forretningen har Buchtals selvrensende system og en gjennomfarget, mørk grå betongbrystning.

Bygget har vannbåren oppvarming via radiatorer. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Det er fullsprinklet, noe som bidrar til fleksibiliteten. Solavskjermingen er utført med utvendige persienner (Norsals system, levert og montert av Bico).

Krevende grunn

Ole Lossius forteller at den største utfordringen i prosjektet var den høye grunnvannstanden tidlig på vinteren i 2009. – Vi måtte lage demninger for hver seksjon da vi støpte kjelleren. Kjelleren er støpt vanntett. Innredning av forretningen samtidig som vi bygget punkthus oppå gikk greit. Næringsparken er oppført uten fraværsskader. Totalt har mellom 80 og 90 personer vært med på byggingen. Det har vært en kjempeflott gjeng som har stått på. Sorteringsgraden på byggavfall er nær 70 prosent. Vi tar med oss nyttig kompetanse i å bygge oppå et bygg i full drift. Dette gjelder både logistikk og sikkerhet.

Daglig leder Jan Terje Bjelland i ERV forteller at bedriften har vært totalteknisk entreprenør i prosjektet og både har prosjektert og utørt rør, ventilasjon og elektro.

– For oss har dette vært en stor viktig kontrakt. Vi kan nå vise at vi kan takle store og komplekse prosjekter. Den største utfordringen har vært at prosjektering og bygging til dels har skjedd samtidig. Gjennom godt samarbeid med BRG Entreprenør og arkitekt har alt blitt løst på en god måte.

Sivilarkitekt Svein Erik Bjorvand i Spiss Arkitektur & Plan forteller at den største utfordringen i prosjektet var å forene såpass ulike funksjoner som forretning, kontorer og parkering og få det hele til å se bra ut. – Det var også krevende at bygget føres opp i flere byggetrinn. Prosjektet har en engasjert og god byggherre, så dette var utfordringer og ikke problem.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Se video fra prosjektet her


Flere prosjekter