Signatur

Signatur

Sted: Bekkestua

Prosjekttype: Boliger og næringsarealer

Kontraktsum eks mva: 170 millioner kroner eks mva

BTA: 13.500 kvm. inkl. 1.900 kvm næring og 4.000 kvm p-arealer

Byggherre: Peab Bolig AS og RELI Eiendom AS

Totalentreprenør: Peab Entreprenør AS

Arkitekt: Puls Arkitekter AS

Rådgivere: LARK/RIA/RIG: Rambøll Norge - RIB: Siv. Ing. Stener Sørensen - RIBR: NEAS Brannconsult

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Elektro Norge Installasjon - Ventilasjon: Haaland Klima - Rør: Bare Rør - Grunnarbeid og peling: Smefa Entreprenør - Heis: Kone - Riving: Dokken - Prefab hulldekker: Spenncon - Stålarbeider: EMV Construction - Ståltrapper: ABC Metallprodukter - Parkett: Bo Andrén - Tak- og membrantekking: Protan Tak - Flisarbeider: Norcan flis- og våtromservice - Gulvavretting: Betongmann - Kjøkken/garderober: Sigdal Kjøkken - Lås og beslag: Lås & Sikring - Prefab balkonger og trapper: Ubab - Plattendekker prefab: Skandinaviska Byggelement - Byggevarer: Byggmakker - Festemidler: Motek - Ståldører: Daloc - Tredører: Dooria Norge Prosjekt - Trevinduer: Norgesvinduet Bjørlo - Gjerder/porter: Røa Gjerdefabrikk

Peabs nye boligprosjekt vil så avgjort sette sitt preg på utvidelsen av Bekkestua sentrum.

De senere år er det kommet flere nye boligprosjekter på Bekkestua. Fra å bli oppfattet som kun et trafikknutepunkt og et handelssenter, begynner boligkjøperne for alvor å vise interesse for å bo sentralt i Bærums nest største tettsted. Selv om boligbyggingen hittil har foregått i sør og vest, har potensialet på Bekkestua nord på ingen måte gått Peab hus forbi.

Peab tok initiativet til en utbygging på dette området. For Peab Bolig AS har Puls arkitekter vært med å regulere det tomtestykket som Signatur ligger på. Flere tomteeiere viste stor interesse for å overdra grunn til Peab, og dette skapte helt nye muligheter til å utvikle et større område under ett.

Tre volumer

− Noe av utfordringen når man ligger i en randsone i sentrum er å tilpasse seg de ulike målestokkene til områdene man grenser mot. Her er det sentrum på den ene siden og villastrøk, den internasjonale skolen og idrettsparken på Nadderud på den andre siden. Derfor delte vi bebyggelsen opp i flere volumer. Et større som henvender seg mot et offentlig torg og sentrum av Bekkestua og et to- til treetasjers hus og et mindre rekkehus i to plan mot idrettsparken. Alt henger sammen og er organisert rundt en næringssokkel på en etasje. Vi ønsket også å åpne opp bebyggelsen og gjøre det til en naturlig struktur i området. Over sokkelen er det delvis private uteområder som åpner mot torget, forklarer arkitekt Tim Resen fra Puls arkitekter.

Befriende

Fasadematerialet på det øvrige Bekkestua er mangslungent og Signatur har tatt opp i seg enkelte av disse fasadevalgene. De tre volumene har foruten puss og tegl, også jernvitrol- og tjønnerøkbehandlet sibirsk lerk. Rekkverkene i svalganger og terrasser er i glass, og enkelte fasadedeler har forpatinert zink. Her finner vi ikke de etter hvert standardiserte inntrukne toppetasjene med utkragede tak. De tydelige og presise bygningsvolumene står trygt og befriende på egne ben.

Stor interesse

Prosjektet er utviklet av Peab Bolig, med prosjektledelsen som et samarbeid mellom disse og Peab Entreprenør. Av de totalt 13.500 kvm er ca. 1.900 kvm næring i sokkeletasjen. Byggherre på boligdelen er Peab Bolig som har med seg Reli Eiendom som byggherre for næringsarealene. Da rivingen av de eldre eneboligene startet i mai 2008, hadde salget av de 50 leilighetene pågått i to måneder. Etter ytterligere en måned var 60 prosent allerede solgt. Når prosjektet nå står ferdig er det kun 6 usolgte leiligheter igjen.

Grunnarbeidet medførte store utgravinger med spunt og fundamentering. To parkeringsplan, ett for boliger og ett for næring, er hver på 2.000 kvm. Sparebank1 flytter inn i en del av næringsarealene, mens Rema allerede kan by Mega på hard konkurranse fra den største delen av arealene. Fra parkering er det både heis og rullebånd opp til de to leietakerne.

Kjøpegruppen tilhører for det meste 50 pluss, som kjenner området godt fra før, og som vet hva de vil ha. Peab har lagt inn gode kvaliteter, der blant annet gasspeis, fjernstyring av elektrisk oppvarming, dimmere for belysning og fiberoptikk inngår. De fleste av leilighetene er gjennomgående, i tillegg bidrar standard himlingshøyde på 2,55 i stue og soverom til romslig åpenhet.

Selger også trygghet

Peab har lagt spesiell vekt på å følge opp kjøperne, også i den viktige overtakelsesfasen.

– Vi selger ikke bare en leilighet, men også trygghet. De skal føle seg ivaretatt og være fornøyde. Det er en investering ikke bare for dem, men også for oss som selskap, sier regionsdirektør i Peab Bolig, Geir Skoglund. Tre uker før overlevering ble alle kjøperne innbudt og de siste informasjoner ble gitt.

− Vi gjorde først en egenkontroll av leilighetene med alle ue-ene. Målet er nullfeil. Deretter har vi engasjert en uavhengig takstmann som har gjennomgått samtlige leiligheter. Er det noe å sette fingeren på, har vi to uker til å utbedre eventuelle feil eller mangler. Dette gir ekstra sikkerhet og skaper tillit for kjøperne, supplerer produksjonsleder Peter Westerberg. 4 - 5 uker etter overtakelse gjennomfører Peabs byggserviceavdeling igjen brukermøter for på ny å forsikre seg om at kjøperne fortsatt er tilfredse.

For den jevne bæring kunne Signaturs byggeplass muligens fremstå som mer ryddig enn det man var vant til. Det var et resultat av en bevisst satsning på orden og organisering. Tanken var at større grad av ryddighet skaper lettere arbeidsforhold. Fornuftig plassering ved at materialer ble lagt i samme retning, og containere plassert parallelt gir en effektgevinst ved at det blir lettere atkomst.

Gangveier og fellestrim

− Vi gjorde et lurt trekk. Etter hvert som vi støpte markerte vi alle gangveier på dekkene med spraymaling. Kranførerne sitter høyt og ser ofte bare fargene på hjelmene. Innenfor gangveiene var det totalforbud mot plassering av gjenstander og materialer. Veien fra riggen til arbeidsplass skulle være kort og oversiktlig. Ble noe satt innenfor dette området, ga kranfører høylytt beskjed om det. Det fungerte usedvanlig godt og bidro til å øke effektiviteten, forklarer Westerberg og Skoglund.

− De beste prosjektene for oss er der vi sysselsetter en del av våre egne håndverkere og egne selskaper i konsernet. De er ikke bare dyktige, men også konkurransedyktige på pris. Et eksempel er Smefa, Kranor og Lambertsson på grunnarbeid, kraner og riggutstyr. Vi tenker ett Peab, men her i Norge består jo Peab av flere merkenavn. Det blir et suksessfylt prosjekt når hele selskapet kan få være med å bidra som her, sier Skoglund.

Eierskapsfølelsen ble også lagt hver eneste arbeidsdag i to år. Fra fem på sju om morgenen ble det gjennomført åtte minutters bøy og tøy til liflig musikk. Neida, alle trengte ikke å være med, selv om de aller, aller fleste faktisk var det. Men det var oppmøteplikt, uansett vær og vind og føreforhold. Det var en viktig samlingsstund, et grunnlag for god kommunikasjon.

− Denne erfaringen har ikke gjort oss fremmed for å gjennomføre det igjen. Det er ulike nivåer i bedriften og vi har ulike roller, men samme mål, bekrefter Skoglund.

Med Signatur som første byggestein er kommunens intensjon om å oppgradere Bekkestua nord til samme standard som på Bekkestua for øvrig, er med dette et langt steg nærmere.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter