Færre nye bedrifter

I første kvartal ble det etablert 3456 færre bedrifter enn i samme kvartal i fjor.

Totalt ble det startet 40 555 nye foretak i årets tre første måneder. Etableringslysten var størst i Oslo og minst i Sogn og Fjordane, viser tall fra analyseselskapet Experian.

– Turbulens i økonomien og generell usikkerhet setter fortsatt sitt preg på norsk næringsliv, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

I januar ble det etablert 16 629 nye bedrifter, 4463 flere enn i januar i fjor. Men i februar og mars ble det startet langt færre bedrifter enn i de samme månedene i fjor.

Flere butikker

– Varehandel, bygg og anlegg, overnatting og servering er tradisjonelt blant bransjene med flest nyetableringer, sier Molnar.

Lite stopper butikkene, for det ble startet 4645 nye butikker i første kvartal, mot 4624 i samme periode i fjor. Også i fjerde kvartal 2009 ble det etablert mange nye foretak innen varehandel, 4342.

– Etableringsviljen er også stor i bygg og anlegg. Bransjen har hatt store problemer og mange konkurser i lang tid, men det er ingen markert nedgang i etableringstakten, sier Experian-direktøren.

4774 nye bygg- og anleggsfirmaer i første kvartal er kun 67 færre enn i fjor.

Innen overnattings- og serveringsvirksomhet ble det startet 1017 nye foretak, mot 959 i fjor.

Optimisme i Oslo

– Oslo er i en særstilling. Ingen andre steder i landet startes det så mange nye bedrifter i forhold til folketallet. Men det er også høy turnover i Oslo, med mange nedleggelser.

Gabor Molnar mener Oslo er i en spesiell situasjon på grunn av det varierte behovet som følger med å være landets hovedstad, største by og tettest befolkede område.

– I motsatt ende av skalaen finner vi Sogn og Fjordane. Fylket er tynt befolket og har et mer ensidig næringsliv. I forhold til antall innbyggere har fylket mindre enn halvparten så mange nyetableringer som Oslo.

På gründertoppen følger Akershus og Sør-Trøndelag etter Oslo. På bunnen finner vi Nord-Trøndelag, Nordland og Finnmark, sammen med Sogn og Fjordane.

NUF på fremmarsj

Den mest stabile foretaksformen i Norge er enkeltpersonforetak, med 21 prosent.

Den raskest voksende foretaksformen er Norsk avdeling av utenlandsk foretak (NUF), opp fra tre til syv prosent på ett år.

– NUF har blitt populært av flere grunner, ikke minst fordi det er enkelt og billig å starte. Men NUF har fremdeles et frynsete rykte og langt høyere konkursrisiko enn andre foretaksformer, sier Gabor Molnar i Experian.