Frykter SAS-problemer ved langvarig flystopp

SAS og andre store flyselskaper med anstrengt økonomi kan få store problemer hvis kaoset i den europeiske flytrafikken varer i over en uke.

 

Det mener senioranalytiker Tore Østby i Handelsbanken Capital Markets. Til Dagsavisen sier han at situasjonen er langt alvorligere for SAS enn for lavprisselskapet Norwegian.

Selv om SAS regner med å kunne foreta en rekke flyginger i Sør-Norge mandag, kan vulkanasken komme tilbake og tvinge fram en ny flystopp senere.

– Denne situasjonen er langt mer kritisk for SAS enn for Norwegian. I likhet med de andre store, klassiske flyselskapene i Europa eier SAS store flåter med fly, og selskapet har høye driftsutgifter med lønn til ansatte både i fly og på bakken. De store flyselskapene, som i utgangspunktet befinner seg i en svak finansiell posisjon, får det veldig tøft framover. Det skal ikke vare fryktelig mange dager før de merker det godt. Varer dette i over en uke, så kan det begynne å spøke for enkelte av dem, sier Østby.

SAS taper rundt 40 millioner kroner hver dag flyene står fast på bakken, mens Norwegians tap ligger på 8-10 millioner kroner, ifølge Østby. (©NTB)