Streiken slutt

Takk og pris – fornuften seiret og streiken er slutt. Meldingen kom på en hastig innkalt pressekonferanse lørdag kl. 14. Byggeindustrien var selvsagt til stede – og vi må bare berømme de moderate kreftene på begge sider av forhandlingsbordet for at man kom fram til en enighet. Hadde det vært vilje og evne blant alle i forhandlingsdelegasjonene fra første stund, ville det selvsagt aldri blitt en streik. Men det var noe som skar seg i 12. time tirsdag morgen og dermed var streiken et faktum. Det ble kostbart – og etter vårt syn fullstendig meningsløst.

Etter våre beregninger koster en slik streik over 83 millioner kroner dagen bare i tapt produksjonsverdi. Tar man med alle tilleggsutgifter, snakker vi om at en slik streik på ukebasis vil koste nærmere en milliard kroner. Bare Fellesforbundet måtte betale ut 47 millioner kroner uka i streikebidrag.

På pressekonferansen ble det understreket av BNL-sjef Ketil Lyng at man nå må unngå at konfrontasjoner og dårlig kjemi og tillit mellom partene kan velte en slik forhandling. Etter vårt syn var det manglende tillit partene mellom som førte til bruddet. Vi kan ikke se at det er vesentlige forskjeller i det som man nå har sluttet seg til – og det man kunne komme til enighet om allerede tirsdag morgen. Vi understreker her at det ikke er dårlig kjemi mellom administrasjonene i BNL og Fellesforbundet, men det er noen få tillitsmenn på hver side som gjør livet surt.

Ellers er det tydelig at entreprenørene nå er kommet på banen – og de vil nok være langt mer opptatt av å sette preg på slike forhandlinger enn tidligere. Det er tross alt de som tar den største byrden ved en streik. Det er de som betaler prisen.

Spørsmålet om hvilke fag som skal være med i fellesoverenskomsten for byggfag, blir også aktualisert. Det er ikke tvil om at f eks stillas-fagene lager trøbbel både på arbeidstaker – og arbeidsgiversiden. Her må det ryddes opp. Dagens opplegg er ikke holdbart for noen av partene.

Men takk igjen for at det ble slutt på en meningsløs streik. I og med at den nå ble avsluttet til helgen skal det være mulig å begrense de helt store økonomiske tapene.

Det som nå har skjedd, kan også få meget stor betydning for den videre utviklingen av BNL. Vi tror at streiken har vært en alvorlig vekker - ikke minst for entreprenørbedriftene og bedriftene i byggevare. I alt for lang tid har man vært mer opptatt av kompromisser for å holde skuta flytende, enn ved å stille krav til funksjonell drift i BNL - og ikke minst om at organisasjonen skal ta seg av det som gjelder. I forkant av lønnsoppgjøret har man ikke gjort hjemmeleksen og det skulle vise seg å bli dyrekjøpt.

Vi har hele tiden vært opptatt å samle byggenæringen i en slagkraftig organisasjon. Men nå er det vel på tide at den som ikke ønsker å bidra til fellesskapet, finner andre løsninger for sin organisasjonstilknytning. De som betaler regningen må i alle fall sette foten ned.

Skjer ikke det ikke endringer til det bedre er vi redd for at 25 års jobb for å samle byggenæringen vil strande.