Streiken er over

Streiken i byggfagene er over. Riksmeklingsmannen møtte forhandlerne for Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening lørdag kl. 14.00. Partene hadde da akseptert forslaget til løsning som meklingsmann Merete Smith la fram.

Viktig med moderasjon lokalt

- Oppgjøret ble høyere enn ønskelig og representerer en utfordringen for næringens konkurransekraft. Det er nå viktig at det vises moderasjon ved lokale oppgjør, sier adm. direktør Ketil Lyng i BNL.

 

- Vi har løst en del prinsipielle spørsmål som har vært viktige for både BNL og Fellesforbundet.

Det er gitt de sammen generelle tilleggene som i frontfaget, det innebærer et generelt tillegg til alle på 1 krone pr time. Minstelønnssatsene er regulert med 11,75 kroner fra 142,75 kroner til 154, 50 kroner. Dette er i tråd med den generelle utviklingen av lønnsnivået i næringen fra 2008 til 2010.

- Med dette oppgjøret forventer vi at næringens lønnsutvikling blir på samme nivå som for gruppene som er omfattet av frontfaget.

- Det er godt for bedriftene og de ansatte at streiken nå er over. Landet trenger en byggenæringen som har kompetanse og kapasitet til å løse de store oppgavene innen bygg og infrastruktur, sier Lyng.

Fellesforbundet om løsningen

- Et godt og helhetlig resultat

 - Jeg er glad for at vi har fått til et helhetlig resultat som vår forhandlingsdelegasjon kunne slutte seg til, sier forhandlingsleder Anders Skattkjær til Fellesforbundets nettside etter at streiken for byggfagene nå er avsluttet.

- Vi har streiket i fire dager fordi det ikke forelå noen helhetlig løsning som vår forhandlingsdelegasjon kunne gå for. I Riksmeklingsmannens forslag til partene ligger det nå inne en betydelig økning av minstelønnssatsene inneværende år, pluss en avtalt økning for mellomoppgjøret neste år. I tillegg fikk vi på plass en reguleringsbestemmelse for minstelønnssatsene som var særdeles viktig for oss, påpeker Skattkjær. Han legger til at det var avgjørende å få løftet minstelønnsbestemmelsene, spesielt i forhold til medlemmene på isofagene.

- Det er også gitt et godt påslag på akkordtariffene og det er gitt en viktig presisering av hva som er grunnlaget for justering av akkordtariffene framover.. Først og fremst er jeg glad for at vi har fått en helhetlig løsning som jeg håper medlemmene i uravstemning vil si ja til. Uravstemningen vil for øvrig bli onsdag 28. april, samme dag som for frontfagene.

Nå kan 19 000 bygningsarbeidere som har streiket i fire dager, gå tilbake på jobb.

Mange andre oppgjør ble stilt i bero på grunn av streiken i byggfagene. Når nå streiken er slutt, kommer disse forhandlingene i gang igjen. Anlegg skal forhandles tirsdag, mens Asfalt skal forhandles neste tirsdag. Byggeindustri-fagene vil også komme i gang igjen. Det at streiken er slutt bør føre til at resten av oppgjørene kommer trygt i havn. Dette betyr at det blir fullt trøkk på alle byggeplasser igjen mandag morgen. Avtalen som ble underskrevet i dag, ligger innenfor rammene til frontfagene.

Mot en stemme

Det forslaget som ble lagt frem, er anbefalt av Fellesforbundets delegasjon mot en stemme, opplyser Anders Skattskjær. Forslaget skal ut til uravstemning blant medlemmene - fristen er den samme som for frontfagene - fredag den 30.4 kl. 12.00.

På direkte spørsmål fra Byggeindustrien om hvorfor man ikke kunne bli enige allerede tirsdag, ble det svart noe unnvikende. Men det er nok tydelig at stemningen og atmosfæren i forhandlingsdelegasjonene på dette tidspunktet ikke var den beste. Mistilliten rådet. Det bekrefter også riksmegler Merethe Smith indirekte på spørsmålet om hvorfor hun ikke la frem noen skisse til løsning tirsdag morgen – Det var ikke grunnlag for det, er hennes svar.

Vi har lagt ut hele den anbefalte protokollen fra i dag her på bygg.no. Den samsvarer godt med det som var løsningen i frontfagene.

I følge Skattkjær har man fått på plass en del presiseringen når det gjelder minstelønn og akkord-tariffene. Man har også fått på plass en garanti for hva som skjer i mellom-oppgjørene. Man er også enig om hvilke prinsipper som skal legges inn, dersom man ikke blir enige.

Beklager streiken

Ketil Lyng beklaget veldig sterkt at det ble streik. BNL-sjefen synes oppgjøret ble for dyrt og er bekymret for at utgiftene kommer til å bli veltet over på kunder og konkurranseutsatt industri.

– Oppgjøret ble høyere enn ønskelig og representerer en utfordringen for næringens konkurransekraft. Det er nå viktig at det vises moderasjon ved lokale oppgjør, formaner Lyng.

- Vi jobbet desperat for at det ikke skulle bli noen streik. I ettertiden har vi tatt en gjennomgang av hva som kunne ligge til grunn for bruddet. Det har også tidligere vært problemer knyttet til disse forhandlingene. Vi må derfor se på hva som kan gjøres for å gjenopprette tillit mellom partene som igjen kan gi et godt forhandlingsklima, sa han.

Vi har grunn til å tro at det kanskje er denne presiseringen fra arbeidsgiversiden som har fått Fellesforbundet til å bidra til å avslutte streiken.

Stort løft

Det er et betydelig løft i minstelønnssatsene. For en fagarbeider snakker vi om 22 000 kroner i år lønnstillegg og 10 000 kroner neste år. Fra 2008 har det vært et løft på 32 700 kroner (9 %). Neste år skal minstelønnen reguleres med 2,9 prosent.

Når man begynner å snakke om en minstelønn på 310 000 – 320 000 kroner i året, er det mange som mener at det er søkt å snakke om sosial dumping i byggenøringen.

Dette ble også understreket av Ketil Lyng. I motsetning til mange andre grupper er byggenæringens ansatte kommet meget godt ut, sier han. En timelønn på vel 154 kroner timen er ikke sosial dumping.

- Streiken som har omfattet cirka 19 000 medlemmer av Fellesforbundet i rundt 800 bedrifter, startet tirsdag morgen. Når partenes forhandlere nå har godtatt meklingsforslaget, avblåses streiken umiddelbart. Nå er det medlemmene som gjennom uravstemning skal ta stilling til forslaget, Uravstemningen vil bli onsdag 28. april, samme dag som for frontfagene, skriver Fellesforbundet på sin nettside.

- Jeg er glad for at vi har fått til et helhetlig resultat som vår forhandlingsdelegasjon kunne slutte seg til, sier forhandlingsleder Anders Skattkjær etter at streiken nå er avsluttet.

Her er de viktigste sakene som ble oppnådd i oppgjøret slik de legges frem fra Fellesforbundet:

• Alle har fått et generelt tillegg på kr 1,- pr time

• Det er i tillegg gitt et likelønnstillegg på kr 0,50 som skal fordeles blant ansatte på den enkelte bedrift

• Minstelønnssatsene er hevet til

̵ for fagarbeider, kr 154,50

̵ for ufaglærte uten bransjeerfaring, kr 139

̵ for arbeider med minst ett års bransjeerfaring, kr144,50

• Fra 1. april 2011 heves minstelønnsatsene til kr 159 for fagarbeidere, kr 143 for ufaglærte uten bransjeerfaring, og kr 149 for arbeidere med minst ett års bransjeerfaring.

• Det er sikret regulering av minstelønnssatsene ved mellomoppgjør og samordnede oppgjør

• Akkordtariffene indeksjustert med 4,8 %

• Reguleringsbestemmelsene for akkordtariffene er forbedret.

• Reise- og gangstidsgodtgjørelsene, verktøygodtgjørelsen, matpenger / kafépenger, er hevet

• Sats for overtidsgodtgjørelse og korte velferdspermisjoner er hevet til kr 202,83

• Fri med lønn for å delta i konferansetimer i grunnskole

• Viktig skritt for bruk av 14-28 rotasjon offshore

• Heving av offshoretilleggene

• Egen rammeavtale for innarbeiding av arbeidstid på landanlegg