Vask bort vulkanstøvet

Vulkanutbruddet på Island vil kunne gi konsekvenser for norske huseiere. I år er derfor den årlige husvasken viktigere enn noen gang - den kan spare deg for mye trøbbel.

Det er kommet rapporter om nedfall av vulkansk aske i Norge, men hvor stort problemet blir er vanskelig å spå. Det avhenger av vær og vind, og naturligvis av den vulkanske aktiviteten på Island.

- Det er heldigvis ingen grunn til å tro at det vulkanske nedslippet vil gi en kjemisk reaksjon på malte eller beiste overflater, beroliger Egil Holm, sjef for teknisk service i Jotun.

Imidlertid utgjør skitne overflater en fare på litt lengre sikt: Smuss tiltrekker ny smuss, og skitne vegger kan gi økt fuktighet på veggen. Dermed oppstår det et miljø som gir gode kår for sopp- og algevekst, noe som i verste fall kan medføre råteskader.

- I Jotun anbefaler vi en årlig husvask, og dette blir spesielt viktig i år. En runde med Husvask og vannslange kan spare huseierne for mye trøbbel, sier Holm.

Samtidig understreker han at det ikke er noen grunn til å utsette jobben i håp om at aktiviteten i vulkanen vil avta. Vulkanen kan være aktiv i mange år.

- Vask huset slik du har planlagt, og vask grundig både i år og til neste år! Ved å utsette jobben, øker du faren for opphopning av smuss og dermed fuktproblemer, påpeker han.

- Hva med den som har planlagt å male/beise huset i år?

- Det er de vanlige anbefalingene og framgangsmåtene som gjelder, men du bør være ekstra påpasselig med rengjøringen før du maler/beiser. Norske huseiere har ikke fått en unnskyldning for å utsette malejobben til neste år, tvert imot: En nymalt eller nybeiset overflate er mindre mottakelig for smuss, og dessuten enda lettere å holde ren for vulkansk aske og annen forurensning, sier Holm.