En verden uten fly

I løpet av et øyeblikk har vi fått en verden uten fly. For de aller fleste av oss er dette en forunderlig sak. Hva som kommer til å skje de neste timene, dagene og ukene vet ingen. Det er vulkanutviklingen på Island som nå setter dagsorden verden over. Faren er overhengende for at også den store Katla-vulkanen kommer ut av ”sekken”. Hva som da skjer – vet ingen. Nå skal vi ikke lage noen dommedagsprofetier, men det at flyene blitt satt på bakken, viser hvor sårbar verden er blitt.

 

Selvsagt opplever en rekke mennesker nå stor frustrasjon på grunn av at man ikke kommer seg dit man skal. Og er man først kommet dit, så er spørsmålet om man kommer seg hjem igjen på folkelig vis. Selv i vår lille andedam har vi nå valgets kvaler. Vi har for øyeblikket to medarbeidere i Tallin. Vi har en medarbeider som skal reise til New York lørdag, og vi er tre fra redaksjonen som har billett for å reise til den store Bauma-utstillingen i München på søndag. Hva som skjer med denne turen nå er usikkert. Til Bauma kommer det hundretusener av mennesker fra hele verden. Nå kan det bli mange tomme hotellsenger der. For utstillingen og for utstillerne vil det være en katastrofe om folk ikke kommer. Dette er tross alt en av verdens aller største og viktigste messer.

Men selv en slik sak blir bagatellmessig i forhold til at alle ambulansehelikoptre og ambulansefly må stå på bakken. Varer denne situasjonen noen dager eller uker er det også alvorlig fare for at en rekke arbeidsplasser blir borte. Bedriftene innen reiseliv og flyselskap vil ikke kunne overleve en lang periode uten inntekter. Nå har de bare utgifter.

Vårt lille reiseproblem er bagatellmessig i forhold til det mange andre har. På Island sitter f eks lærere og skoleelever som er på tur fra Bergen. Hvordan og når de kommer seg hjem er ikke noen enkel sak.